Kodstuga på Globala gymnasiet

elever
Tisdagen den 29 september anordnade 1:1 projektet i samarbete med CSC/KTH kodstuga på Globala gymnasiet för att låta eleverna där prova på att programmera.

Arrangemanget är en fortsättning på den uppskattade introduktionskvällen om programmering på KTH i mars och det första av tre planerade kodstugor på gymnasiet under hösten. Syftet med satsningen är att öka intresset för programmering och teknik på skolorna hos elever såväl som lärare och skolledning.

Ett drygt tjugotal elever hade samlats på kvällen i ett klassrum på Globala gymnasiet. Inledningsvis informerades eleverna om möjligheten till extern handledare för sitt gymnasiearbete via Gymnasienoden. Därpå tog KTH-studenterna Amanda, Abdallah och Artem över och berättade på ett lättsamt sätt om vad programmering innebär och vad det kan användas till. De visade exempel på hur man programmerar i Scratch. Med enkla byggklossar gavs Scratchkatten instruktioner att gå 10 steg fram och tillbaka upprepade gånger och säga hej.

Därefter var det dags för eleverna att prova själva. De satt i mindre grupper och fick välja programmeringsuppgifter i varierande svårighetsgrad. För nybörjare och som en uppvärmning kunde de välja att skapa spelet Pong i Scratch. När de kände sig trygga med grunderna kunde de gå vidare med en animeringsuppgift i programmeringsspråket Python. För de som behövde en större utmaning fanns även en uppgift i Java.

Stämningen var mycket fokuserad men med många glada miner och med jämna mellanrum hördes ett glatt rop när någon lyckats med sin uppgift.
Efter två timmars intensivt utforskande av programmeringens möjligheter var det dags att avsluta sammankomsten. Eleverna uttryckte tydligt att de var intresserade att träffas fler gånger och KTH-studenterna är beredda på att komma tillbaka.

Läs mer om samarbetet mellan CSC/KTH och projektet 1:1 2016 efter nästa kodstuga den 19 oktober.

Carina Edlund KTH CSC
Anders Didoff IKT-enhheten
Helene Derkert IKT-enheten

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.