Vad är typiskt svenskt?

Efter att ha gjort en detaljerad läsning på ett stycke ur Sverigedemokraternas partiprogram, var jag tvungen att gå tillbaka och bygga upp fältet, dvs. bygga upp kunskaperna om just det ämnesområdet.

Det var några saker som fortfarande var oklara. Vad innebär det att anpassa sig? Varför har man sådana krav? Vad är svenskt? Är anpassning ett rasistiskt krav? Är SD ett rasistiskt parti? Ja, det dök upp många frågor som vi var tvungna att reda ut innan vi skulle fortsätta med gemensam skrivning och alltså kunna ha en egen åsikt när vi ska skriva våra argumenterande texter.

Nedan ser ni måltexten.

SD invandring text

Anledningen till att jag tänkte att jag måste bygga upp fältet är att jag vill att de ska läsa sig till vad Sverigedemokraterna tycker. De ska alltså kunna inhämta informationen från en text, inte från mig som tolkar texten.

En av sakerna att reda ut är vad är egentligen svenskt?

Eleverna tyckte att

för många regler, potatismos, pannkaka, blodpudding, att äta gris, att vara rasistisk, att dricka kaffe, att äta banan, fullisar, att dricka öl, fira midsommar, fira jul, hockey, bandy, Gröna Lund, promenera i Gamla stan, kristendom, att fotas och ta selfies, fira födelsedagar, spotta och fika

är saker som är typiskt svenska.

Imorgon ska de hitta intervjupersoner som är svenska som de ska ställa ja/nej frågor:

Janejfrågor vem är svensk

Sedan får de fylla i ett Venn-diagram efter det som är typiskt svenskt/det som också kan finnas utomlands och i mitten, där cirklarna överlappar varandra, hamnar det som kan förekomma både i Sverige och utomlands.

venndiagram svenskt utländskt

Det här ska bli spännande!