Podcasten får fler att komma till tals

Vissa har svårt för att skriva. Andra ogillar att tala inför klassen. I podden får de en ny chans att sätta ord på sina kunskaper. Niorna på Nyboda skola i Tyresö har ingått i ett försök med att använda podcast som en alternativ redovisningsform i olika ämnen. Det har fallit så pass väl ut att de nu får missionera i andra klasser för att få fler elever att greppa micken.

http://www.lararnasnyheter.se/specialpedagogik/2016/03/14/podcasten-far-fler-komma-tals

/Adam

DokuPodd 2016

DokuPodd – en fest för poddar, dokumentärer och andra berättelser

Älskar du en bra berättelse, oavsett om det är en dokumentär eller en spökhistoria? Den 19 mars ordnar Sveriges Radio DokuPodd 2016 – en fest på tre scener för all form av radioberättande.

Sveriges Radio ordnar en kväll inför publik, under namnet DokuPodd, på och i samarbete med Fotografiska i Stockholm. Det blir tio olika samtal på tre scener runt aktuella poddar, dokumentärer och annat berättande. Alla samtalen går att höra i efterhand i poddformat; några av panelerna bygger på redan återkommande poddar som här görs direkt inför publik för första gången.

DokuPodd visar att Sveriges Radio är Sveriges största arena för all sorts ljudande berättande, i synnerhet radiodokumentärer. Under kvällen lyfter Sveriges Radio, tillsammans med andra aktörer, fram olika format och plattformar som finns i dag för ljudande berättande.

DokuPodd 2016 bygger på det populära evenemanget Radiodokumentärerna och breddas till att omfatta poddar/podcasts som eget fenomen, även ur ett internationellt perspektiv. Kvällen riktar sig till alla som älskar att lyssna på olika typer av ”stories”, vare sig det är djupdykande dokumentärer eller spökhistorier från nätet – DokuPodd 2016 handlar om berättelser som fascinerar och hur de blir till.

Allt under ett och samma tak, tillsammans med Fotografiskas fantastiska utställningar och matutbud. Kom och ta del av radio och fotografi när det är som bäst.

Biljetterna kostar 120 kr, studenter och pensionärer betalar 90 kr. Entrébiljetten köper du på plats, det går inte att köpa i förväg.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4378&artikel=6374497

Slate’s political gabfest en podcast om amerikansk politik

Journalisterna Emily Bazelon, John Dickerson och David Plotz har roliga och ganska bitska diskussioner om amerikansk politik och aktuella samhällsdebatter.

För den som vill hålla sig uppdaterad med amerikansk politik – och ibland få skratta också.

Lyssna här: 

http://www.slate.com/articles/podcasts/gabfest.html

/Adam

Förintelsens minnesdag 27 januari

I morgon samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945. Då hade minst 1,1 miljoner människor mist livet där genom giftgas, tortyr, medicinska experiment, avrättningar, svält och sjukdomar sedan det första lägret i ett komplex som kom att växa till nästan 50 öppnade i maj 1940.

Historikerna uppskattar att det i hela världen i dag fortfarande finns 350000 personer kvar som överlevt Förintelsen. De yngsta av dem är snart 70 år, och det är bara en tidsfråga innan det inte kommer att finnas någon kvar som upplevt nazisternas grymheter.

Allt fler offer, som tidigare levt ett anonymt liv, väljer nu att innan det är för sent berätta sin historia. Deras berättelser förevigas i tidningsartiklar, böcker, filmer och på Internet. Här ligger skildringarna sida vid sida med förnekarnas myter. Medan de överlevande långsamt försvinner, bildar deras barn och barnbarn världsomspännande nätverk för att hålla minnena vid liv.

Här är Historiepratarnas bidrag, glöm aldrig.

Om detta ska vi berätta – Auschwitz tur och retur http://historiepratarna.moobis.se/2015/05/25/om-detta-ska-vi-beratta-auschwitz-tur-retur/

Tonåring i Hitlers dödsläger http://historiepratarna.moobis.se/2014/08/25/specialavsnitt-tonaring-i-hitlers-dodslager/

Mormor & Kriget http://historiepratarna.moobis.se/2014/02/04/specialavsnitt-mormor-kriget/

Raoul Wallenberg http://historiepratarna.moobis.se/2014/12/24/hjaltar-24-raoul-wallenberg/

Oskar Schindler http://historiepratarna.moobis.se/2014/12/17/hjaltar-17-oskar-schindler/

/Adam

Superältarna

En podcast av Augustprisvinnarna Johanna Thydell (”I taket lyser stjärnorna”) och Jenny Jägerfeld (”Här ligger jag och blöder”) som varje avsnitt tar upp ett specifikt ämne som diskuteras med gäster. Till exempel talar man passion med Lena Andersson och sms med Glenn Hysén.

För den som vill ta del av lediga med ändå initierade samtal.

https://itunes.apple.com/se/podcast/superaltarna/id979684211?mt=2

/Adam

Bildningspodden en podcast för vetgiriga

Som titeln antyder: en podd för vetgiriga, lanserad av Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och producerad av kulturjournalisterna Magnus Bremmer och Klas Ekman.

Den vänder sig till alla nyfikna lyssnare som på ett underhållande sätt vill bättra på sin allmänbildning och samtidigt ta del av ledande forskning inom humaniora – från historiska personligheter, händelser och företeelser till särskilda idéströmningar, konstverk eller litterära klassiker.

http://www.bildningspodden.se/

/Adam

Dear Mr Bowie

IMG_4628IMG_4627Det enda som var bestämt när vi påbörjade arbetet med Hjältar – en julkalender om mod var ledmotivet. Det var för mig självklart att låten Heroes skulle utgöra soundtracket och sätta stämningen för innehållet i vår julkalender. Men med tanke på upphovsrätten så var den stora frågan om vi fick använda låten och hur skulle vi i så fall gå tillväga?

Lika bra att fråga upphovsmannen själv tänkte vi och skickade ett brev till New York. Som väntat fick vi inget svar men som en hyllning till David Bowie och kanske ett sätt att undgå en eventuell stämning placerade vi Ziggy Stardust mitt bland alla hjältar på omslaget till vår julkalender.

R.I.P David Bowie

Punschverandan – för att gammal är äldst

Vi möter varje vecka en ny människa med en ny historia, nya erfarenheter och levnadsöde. Det kan handla om resor bakom järnridån eller upplevelser från det andra världskriget. Men det kan lika gärna vara berättelser från hur berättaren levde rövare på stadens innergårdar på 40-talet eller högg brasved under vintern i Värmlands djupaste skogar. De äldre sitter på en skatt som är begravd djupt in i det som en gång kallades folkhemmet. Det enda ni behöver göra är att luta er tillbaka en timme och låta er svepas med på en oförglömlig resa.

http://punschverandan.com/

/Adam

Här är de bästa poddarna 2015

De senaste årens podcast-explosion har gjort det allt härligare att äga ett par hörlurar – men också svårare att välja vad man ska lyssna på. Här guidar DN Kulturs Hanna Fahl, Kristofer Ahlström och Harald Bergius till trettiotvå bra poddar i sju kategorier.

http://mobil.dn.se/kultur-noje/har-ar-de-basta-poddarna-2015/

/Adam

Det bästa från 2015

Årets podcast (Politik/humor): Lilla Drevet
Två serietecknare (Nanna Johansson och Liv Strömquist) och två ståuppkomiker (Ola Söderholm och Kringlan Svensson) samsas i en lägenhet i Malmö för att diskutera veckans händelser inom politik och kultur genom ett samtidssatiriskt filter. Humor och analys, oftast i den ordningen.

Årets podcast (Allmänbildning): Bildningspodden
Som titeln antyder: en podd för vetgiriga, lanserad av Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och producerad av kulturjournalisterna Magnus Bremmer och Klas Ekman. Varje avsnitt har ett tema med inbjudna gäster (till exempel: Carina Burman pratar om Fredrika Bremer).

Årets podcast (Berättare): Punschverandan
Vi möter varje vecka en ny människa med en ny historia, nya erfarenheter och levnadsöde. Det kan handla om resor bakom järnridån eller upplevelser från det andra världskriget. Men det kan lika gärna vara berättelser från hur berättaren levde rövare på stadens innergårdar på 40-talet eller högg brasved under vintern i Värmlands djupaste skogar. De äldre sitter på en skatt som är begravd djupt in i det som en gång kallades folkhemmet. Det enda ni behöver göra är att luta er tillbaka en timme och låta er svepas med på en oförglömlig resa.

Årets podcast (Historia): Historiepodden
Varje söndag pratar historielärarna Daniel Hermansson och Robin Olovsson om två rykande inaktuella händelser. Historiepodden är det magiska gränsland där folkbildning och underhållning bildar en såndär symbios som mellan träd och svampar… vadhetere… mykorrhiza! Just så, fast med historia då.

Årets konsert: Bob Dylan (Waterfront)

Årets hjälte: Lavin Eskandar

Årets bok: Sapiens : en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari

Årets film: Birdman & Ex Machina

Årets teater: Och ge oss skuggorna (Dramaten)

Årets TV: Historieätarna (julkalender), Gentlemen & Gangsters

Årets dokumentär: Best of Enemies och Making a murderer

Årets skiva: Daniel Norgren – Alabursy

Årets skiva (cover): Ryan Adams – 1989

Årets låtar: Leevi & the Leavings – Vasas Flora och Fauna, Vissa nätter – Jonas Lundqvist, Aldrig bra på livet – Joel Alme, Lush life –  Zara Larsson

Årets TV-serie: The Leftovers, Show me a hero, Narcos och River

Årets sommarprat: Anna Mannheimer och Peter Apelgren, Hédi Fried, Johan Rockström

/Adam