Gunilla Dahlberg om pedagogisk dokumentation som verktyg för att skapa demokrati

gunilla_nyhetsbrevI Sverige har pedagogisk dokumentation på många håll blivit en del av förskolans bedömningskultur, men inte alltid med förankring i dess filosofiska och teoretiska utgångspunkter. Risken är då att dokumentationen enbart blir en teknik och att den tappar sin progressiva kraft.

I föreläsningen beskrivs pedagogisk dokumentation både som ett redskap för formativ värdering och som en transformativ och demokratisk kraft för att utnyttja intensiteten och vitaliteten i vardagsarbetet. Därmed kan vi även ta till vara alla barns lust att lära.

Gunilla Dahlberg är professor emerita vid Stockholms universitet. Hon har lång erfarenhet av forskning kring utvärdering och pedagogisk dokumentation. Forskningen har hon bland annat publicerat i boken Från kvalitet till meningsskapande, som hon skrivit tillsammans med Peter Moss och Alan Pence samt i boken Ethics and Politics in Early Childhood Education, som hon skrivit tillsammans med Peter Moss.

Dahlberg är en uppskattad och efterfrågad föreläsare runt om i världen och för närvarande arbetar hon med projekten: Barns dialog med naturen, Transkulturalitet och kommunikation samt Magiska språket.

Läs mer om Förskolesummit 2015 11-12 juni.

Helena Karlson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.