SETT mässan

IMG_0932

Förra fredagen var det dags för årets SETT mässa i Kista för förskolan.

Årets tema var: Fatta digitalt!

Ett stort fokus låg på arbete med digitala texter, källkritik, programmering och digitaliseringens påverkan på samhället.

På mässgolvet var det full aktivitet där utställare bjöd in till föreläsningar, workshops, diskussioner och mer.

Som pedagog snurrar huvudet runt av allt spännande man ser och vill prova på.

Nya robotar så klart! Vem vill inte ha en mini sphero att programmera? :)

IMG_0934

Något som slog mig nu så här efteråt är att alla är så hjälpsamma! Alla vi som jobbar med digitaliseringen vill hjälpas åt. Vi utbyter idéer, hämtar inspiration av varandra och alla vill dela med sig! Känns heeeelt fantastiskt! Alla sitter vi i samma båt och ska ta oss an digitaliseringen i nya reviderade läroplanen till hösten.

Vi lyssnade på olika föreläsningar i Stockholmsstads monter, Trappan.

DigitalStudion-Hässelby/Vällingby, Ateljeristorna Michelle och Ellinor föreläste om sitt arbete. De talade om att vara nybörjare inom digitaliseringen är OK! Att vara obörjare dvs att inte börja alls är inte ok! Mycket inspirerande föreläsning med många handfasta tips på hur man kan jobba med digitala verktyg i förskolan!

Vi lyssnade också på NTA pedagogen Sara från NTA-studion i Hässelby/Vällingby. Roliga tips med bla sockermålning med robotbollen Sphero, där nya ord kom fram från barnen såsom; slira och sladda. Jag får en bild i huvudet hur bollen slirar och sladdar runt i socker blandningen! Hahaha

Vi fick också en stund i trappan att föreläsa där vi berättade om vår resa från programmering av robotar till digital kompetens i barngruppen.

Klart det är nervöst att gå upp efter så proffsiga föreläsare men efter ett par bilder från power pointen släppte nervositeten och vi körde på.

Ni som har läst bloggen från början vet ju vilken resa vi gjort och ni andra….. skrolla neråt, läs och låt er inspireras!

Jenny och Oona

SETT-messut

Viime perjantaina oli aika Kistan SETT-messujen esikoulun osalta. Vuoden teemana oli digitaalinen ymmärtäminen! Keskipisteessä oli työskentely digitaalisten tekstien, lähdekritiikin, ohjelmoinnin sekä digitalisoinnin yhteiskunnallisen vaikutuksen parissa. Messulattia oli täynnä erilaisia aktiviteetteja kun näytteilleasettajat tarjosivat luentoja, workshoppeja, keskusteluita jne. Pedagogin pää meni pyörälle kaikesta mielenkiintoisesta nähtävästä ja kokeiltavasta. Uusia robotteja tietenkin! Kuka ei haluaisi mini Spheroa ohjelmoitavaksi? :)

Tajusin jälkeenpäin, että kaikki ovat niin avuliaita! Kaikki me, jotka työskentelemme digitalisoinnin parissa, haluamme auttaa toisiamme. Me vaihdamme ideoita, haemme inspiraatiota ja kaikki jakavat kokemuksiaan! Tuntuu aivan fantastiselta! Kaikki ovat samassa veneessä matkalla kohti digitalisointia ja syksyn uudistettua opetussuunnitelmaa.

Kuuntelimme monia luentoja Trappanilla, Tukholman kaupungin messuosastolla. Hässelby Vällingbyn DigitalStudiossa työskentelevät ateljeristat Michelle ja Ellinor kertoivat heidän työstään. He puhuivat, että on ok olla aloittelija digitalisoinnissa, mutta ei ole ok olla ei-alkaja (eli joku, joka ei aloita ollenkaan). Erittäin inspiroiva luento, joka sisälsi paljon hyviä vinkkejä siitä, kuinka työskennellä digitaalisten työvälineiden kanssa esikoulussa.

Kuuntelimme myös NTA-pedagogia Saraa, joka työskentelee Hässelby Vällingbyn NTA-studiossa. Hauskoja vinkkejä mm. sokerimaalaukseen robottipallo Spheron kanssa. Maalatessaan lapset käyttivät sanoja kuten liirata ja sladittaa. Näen päässäni kuvan pallosta, joka liiraa ja sladittaa sokerisekoituksessa!

Myös me vietimme hetken Trappanilla ja pidimme luennon meidän matkastamme robottien ohjelmoinnista digitaaliseen osaamiseen lapsiryhmässä. On tietysti jännittävää esiintyä niin ammattimaisten luennoitsijoiden jälkeen, mutta muutaman PowerPoint-kuvan jälkeen jännitys kaikkosi ja olimme vauhdissa. Te, jotka olette lukeneet blogia alusta asti, tiedätte meidän matkamme ja te muut … rullaa alaspäin, lue ja inspiroidu!

Jenny ja Oona

1 kommentar

  1. Hans Dahlin, 20 april 2018

    Tack för den sammanfattningen – alla kunde ju tyvärr inte vara där…

    Och visst var förskolans föreläsare i Trappan proffsiga – ni båda inräknade!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.