Arkdes

IMG_2069

Som första pris i  Pepparkakshus tävlingen fick vi en guidad visning på Arkdes (Statens centrum för arkitektur och design) och en workshop för hela avdelningen

Vi började med en samling i ateljén på Arkdes där vi fick veta vi att vi skulle få ”gå” i taket?? Vi förstod ingenting… Barnen gissade hejvilt att vi nog skulle få gå på händer eller ha lera på fötterna så att vi klistrades fast i taket osv… Men nej då, vi fick varsin spegel att hålla under ögonen, vilandes på näsryggen och sedan gå med blicken fäst i taket.

– Det blev snurrigt, sa ett av barnen efteråt.

– Spännande!

– Roligt!

Sedan fick vi en visning och en massa kunskap om hur man byggde hus förr i tiden. Att det var munkar som kom till oss och lärde oss hur man bygger broar och valv utan något klister som barnen beskrev det.

– Magiskt, tyckte ett barn att det var.

Tyckte jag med för den delen och genialiskt!

IMG_2080

Nu var det dags för oss att bygga egna städer. Vi delade in barngruppen i grupper om 3 barn var. Vi fick en vit kvadratisk kartongbit att bygga på och olikfärgade papper att limma på. Grönt för gräs, svart för asfalt och blått för vatten osv. Små träklossar fungerade som husmoduler och de fick man stapla på varandra om man ville ha höghus.

Wow säger jag igen. Så kul att få bygga en stad och samtala med barnen om vad de tycker ska finnas för något i staden… Bostadshus, parker med fontäner, hotell, bilvägar och en tonfisk att fiska upp ur fontänen… Underbar fantasi…

När vi var färdiga trollade Arkdes pedagogen igen genom att sätta ihop alla våra städer till en storstad… Wow hörde jag flera barn säga.. Som magi igen.

Bild1

Detta var en workshop jag kommer att minnas och ta med mig till förskolan för att jobba vidare med. En utmaning för barnen, ett sätt att utveckla sandlådebyggandet.

#kreativtskapande #arkdes

Jenny och Sanna

ArkDes

Palkintona Piparkakkutalo-kilpailun voitosta saimme opastetun kierroksen ArkDesissä sekä workshopin koko osastolle.

Aloitimme kokoontumisella ateljeessa. Siellä saimme tietää, että pääsisimme ”kävelemään” katossa. Emme ymmärtäneet mitään… Lapset arvailivat, että ehkä kävelisimme käsillä tai jalkoihin laitettaisiin savea, jolla jalat liimattaisiin kiinni kattoon jne. Mutta ei sentään, saimme kukin oman peilin, jota pidimme silmien alla, lepäämässä nenän päällä. Sitten lähdimme kävelemään katse kiinnitettynä kattoon.

– Pää meni pyörälle, sanoi yksi lapsista jälkeenpäin.

– Jännittävää!

– Kivaa!

Seuraavaksi meille esiteltiin, miten taloja rakennettiin ennen vanhaan. Kerrottiin, että munkit tulivat ja opettivat meille, miten rakennetaan siltoja ja holveja ilman liimaa, niin kuin lapset sitä kuvailivat.

– Maagista, sanoi eräs lapsista.

Minun mielestäni myös, ja nerokasta!

Nyt oli meidän aika rakentaa omia kaupunkeja. Lapset jaettiin kolmen lapsen ryhmiin. Kukin ryhmä sai valkoisen pahvineliön, jonka päälle rakennettiin sekä värillisiä papereita liimattavaksi. Vihreää ruohoksi, mustaa asvaltiksi sekä sinistä vedeksi jne. Pienet puupalikat toimivat talomoduuleina. Jos halusi rakentaa kerrostalon, palikoita pinottiin päällekkäin.

Vau, sanon taas. On hauskaa rakentaa kaupunkia lasten kanssa ja keskustella, mitä kaupungissa tulisi heidän mielestään olla. Asuntoja, puistoja, joissa on suihkulähteitä, hotelleja, autoteitä ja tonnikala, jota voi kalastaa suihkulähteestä. Mahtavaa mielikuvituksen käyttöä!

Kun olimme valmiita, taikoi ArkDesin pedagogi kaupunkimme yhteen yhdeksi isoksi suurkaupungiksi. Vau, sanoivat monet lapsista… kuin taikuutta taas.

Tämän workshopin tulen muistamaan ja vien mukanani esikouluun, jotta voimme työskennellä lasten kanssa eteenpäin. Haastetta lapsille, eräs tapa kehittää hiekkalaatikkoleikkejä.

#luovatoiminta #arkdes

Jenny ja Sanna

1 kommentar

  1. Hans Dahlin, 3 maj 2019

    Grattis igen till vinsten i pepparkakstävlingen! – det här låter som något fler barn borde få ta del av utan att behöva ta den ”omvägen” :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.