Förskolans dag

Bild1

Varje år firar vi Förskolans dag med korvlucka och tipsrunda! I år ville vi göra något nytt….. Några av oss pedagoger hade varit med på en inspirations dag för förskolan som handlade om Normkreativa byggstenar. Där inspirerades vi mycket av barnens fria skapande som tyvärr inte alltid får så mycket plats i förskolan. Vi skapar ofta med barnen men då med ett tydligt tema eller en uppgift i syfte.

Nu bestämde vi oss för att ha en vernissage på just förskolans dag för att visa upp barnen fria skapande alster.

Inför skapandet blev barnen erbjudna att välja en låda med material i som de sedan skulle skapa något av.

  • Måla med tex penslar, stämplar, bilar
  • Lera med lerverktyg, stickor, makaroner
  • Skapa med återvinnings- och naturmaterial

IMG_2135

Barnen har fått skapa sina konstverk under flera tillfällen. De äldsta barnen fick använda limpistol när de skapade 3d verken. Vilken härlig vecka vi hade när barnens kreativitet sprudlade… Några målade fantastiska tavlor andra skapade vattenrutschbanor i lera eller en häst, hund eller en höbalsdubbeldäckarbil! Fattar ni? Fantasin hade inga gränser. Det blev en spretig vernissage, ingen ”röd tråd” i skapande som syntes tydligt men vi som vet vi vet. Det fria skapandet var ju den ”röda tråden”

IMG_2169

Under själva dagen hade vi spänt fast stora kartongskivor på staketet, en till varje avdelning som skulle fyllas med färg av barnen. En gemensam tavla!

När vi sedan ställde ut konstverken så samlade vi alla målningar på samma vägg och alla lerskapelser på samma bord och alla 3d konstverk på en och samma plats. En gemensam vernissage för hela förskolan med andra ord.2

Men inget firande utan korvlucka!

#längeleveförskolan #förskolansdag

Jenny och Sanna

Esikoulun päivä

Joka vuosi juhlimme Esikoulun päivää makkarakioskin ja tietokilpailun merkeissä. Tänä vuonna halusimme tehdä jotakin uutta. Jotkut meistä pedagogeista olivat olleet esikoulun inspiraatiopäivillä, jossa inspiroiduimme lasten vapaasta luovasta toiminnasta, joka valitettavasti jää esikoulussa usein vähemmälle huomiolle. Luovaa toimintaa on kyllä, mutta silloin meillä on useimmiten jokin selkeä teema tai tehtävä.

Nyt päätimme pitää näyttelyn esikoulun päivänä, jotta voisimme esitellä lasten vapaan luomisen tuotokset.

Lapset saivat valita laatikon, jonka sisällön avulla he tekisivät teoksensa. Laatikoissa oli mm.

  • maaleja, pensseleitä, leimasimia, autoja jne.
  • savea, työkaluja saven muokkaukseen, tikkuja, makaroneja
  • kierrätys- ja luonnonmateriaaleja

Taideteoksia ei tehty kerralla valmiiksi vaan niiden valmistamiseen käytettiin aikaa. Vanhimmat lapset saivat myös käyttää liimapistoolia tehdessään 3D-teoksiaan.

Mikä ihana viikko, lasten luovuus sai kukkia. Jotkut maalasivat fantastisia taulua, toiset tekivät vesiliukumäen tai hevosen, koiran tai kaksikerrosbussin, jonka kyydissä on heinäpaaleja! Ymmärrättekö? Mielikuvituksella ei ollut mitään rajaa! Näyttelystä tuli rönsyilevä, ei mitään selkeää ”punaista lankaa”. Vapaa luominen oli juuri se ”punainen lanka”.

Juhlapäivänä kiinnitimme suuria kartonkeja aitaan, jokaiselle osastolle oma kartonki. Osaston lapset saivat sitten maalata kartongin täyteen, tehdä yhteisen taulun.

Kun kokosimme näyttelyn, kokosimme kaikki maalaukset samalle seinälle, kaikki savityöt samaan pöytään ja kaikki 3D-teokset samaan paikkaan. Yhteinen näyttely koko esikoululle.

Mutta ei juhlaa ilman makkarakioskia!

#eläköönesikoulu #esikoulunpäivä

Jenny ja Sanna

1 kommentar

  1. Hans Dahlin, 24 maj 2019

    Imponerande att se! – sedan ställer ni stora frågor, vad är fritt skapande? Barn, precis som vuxna, har med sig sina erfarenheter och det finns alltid förutsättningar och ramar att förhålla sig till….Tydligt här är att de här barnen är bekanta med de material och tekniker de använder, något som ger kreativiteten goda möjligheter att blomma ut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.