Digital agenda igen…

Förra veckan fick vi möjligheten att lyssna på David JP Phillips som föreläste om Storytelling. Med miljontals visningar på bägge sina TED-talks är Davis en världsprofil inom modern kommunikation. .

Hur man får sin publik att lyssna, hur man får dem att engagera sig och hur man får dem att känna olika känslor är det som David lyfter fram. Jag hörde honom i London när jag var där och blev så inspirerad. Hans unika sätt att blanda humor, allvar och vetenskap gör att föreläsningarna alltid är konkreta och fyllda med användbara verktyg samtidigt som de är underhållande och trollbindande.  Eftersom att vi är ute och föreläser och håller i olika nätverk är det ju bra om vår publik lyssnar på vad vi har att säga och kommer ihåg det:) David gav oss olika tips på hur vi kan använda, trigga olika signalsubstanser i hjärna tex dopamin, oxytocin och endorfin för att få lyssnarna mer fokuserade, generösa och mer öppna. Alltså använda olika storys för att skapa en känsla hos lyssnaren, känslan i sig frigör substansen i hjärnan. Snacka om biokemi på hög nivå. Coolt :)

David började hela föreläsningen med att förklara för oss hur man skapar en värdeökning på ett föremål med hjälp av storytelling. Ge föremålet en historia så ökar värdet, en emotionell ökning. Spännande och så sant.

Så därför såldes tex Michael Jacksons röda Thrillerjacka för nära 2 miljoner dollar. Att kändisars kläder kan säljas för en massa pengar beror ju på att det finns en historia bakom plagget.untitled

Jag lyssnade koncentrerat och engagerat och tog till mig att jag är en endorfin junkie.. Vid träning produceras endorfiner och jag älskar ju att träna mig svettig om och om igen!

Att David är en expert på presentationsteknik råder det ingen tvekan om.

En fröjd at lyssna på… :) Om ni vill lyssna till David så finns det en länk HÄR till hans Ted Talk på youtube.

#davidjpphillips #storytelling

Jenny och Sanna

Digital agenda jälleen…

Viime viikolla meillä oli mahdollisuus kuunnella David JP Phillipsiä, joka luennoi tarinankerronnasta. Phillipsin molemmilla TED-puheilla on miljoonia katselukertoja, hän on tunnettu modernin kommunikaation tutkija ja luennoitsija.

Phillips nostaa esiin mm. miten saada yleisö kuuntelemaan, miten saada heidät omistautumaan ja miten saada heidät tuntemaan erilaisia tunteita. Kuuntelin häntä jo Lontoossa ja inspiroiduin hänen puheistaan kovasti. Hänellä on ainutlaatuinen kyky yhdistää huumoria, vakavaa asiaa ja tieteellistä tietoa. Näin ollen hänen luentonsa ovat aina konkreettisia ja täynnä käytännöllisiä työkaluja samalla kun ne ovat viihdyttäviä ja kiehtovia. Koska mekin luennoimme ja pidämme verkostotapaamisia, olisi hyvä, jos yleisö kuuntelisi mitä meillä on kerrottavana ja vielä muistaisi sen.

Phillips antoi puheessaan vinkkejä, miten voimme käyttää ja laukaista erilaisia aivojen välittäjäaineita kuten dopamiinia, oksitosiinia ja endorfiineja siten, että kuuntelijoista tulee esimerkiksi keskittyneempiä, anteliaampia tai avoimempia. Siis miten käyttää erilaisia tarinoita luomaan tunteita kuulijassa ja tunteet taas vapauttavat välittäjäaineita aivoissa… Siis korkean tason biokemiaa, miten siistiä!

Phillips aloitti luentonsa selittämällä, miten tavaroiden arvo saadaan nousemaan tarinoiden avulla. Anna esineelle tarina, niin arvo nousee. Jännittävää ja niin totta. Tämän takia esimerkiksi Michael Jacksonin Thriller-musiikkivideolla käyttämä punainen takki myytiin lähes kahdella miljoonalla dollarilla, takilla on tarina.

Kuuntelin keskittyneesti ja kiinnostuneena ja tajusin olevani endorfiinikoukussa. Treenatessa vapautuu endorfiineja ja minä rakastan treenata itseni hikeen uudelleen ja uudelleen.

Ei ole epäilystäkään siitä, että David JP Phillips on asiantuntija esiintymistekniikassa. Häntä on ilo kuunnella. Jos haluatte kuunnella hänen luentoaan, tässä linkki hänen TED-puheeseensa YouTubessa.

#davidjpphillips #storytelling

Jenny ja Sanna

1 kommentar

  1. Hans Dahlin, 2 juni 2019

    Tack för den inblicken! – ni kommer att ha en karriär som recensenter på nån kultursida::-) Skulle behöva den föreläsningen man får väl lyssna på er nästa gång ni kör!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.