Finlands självständighetsdag

original

Den 6 december firar Finland sin 102:a självständighetsdag. Jag tänker att nog är det hög tid för mig att börja fira mitt lands självständighet!

Tänk att vi har ett grannland som faktiskt har legat i krig för inte så länge sedan. (fortsättningskriget)

Jag fick ett tips från en kollega att man kan skapa (klippa och klistra) självständighets ljus med barnen på förskolan. Sagt och gjort. Att ha en anledning att öva sig på att klippa(finmotorik) att ”lura” barnen till att träna sig på något som faktiskt att ganska svårt är toppen ju. Att sedan berätta om att just Finland legat i krig och att ett annat land har velat äga dem är spännande tycker många. Jag berättar på samlingen att vi ska låta våra ljus ”brinna” i fönstret på fredag för att hedra minnet av dem som miste livet i kampen för självständighet, både i det första och andra världskriget.

20191203_130051x

Det tyckte barnen var fint och vi fortsätter att prata om livet och döden under lunchen. Ett barn berättar om när hens gammelmormor dog och ett annat om när deras hund dog. Någon frågar vad som händer efter man har dött då svara ett barn;

– Man brinner upp och blir till aska, det blev min gammelfarfar.

Jag förklarar snabbt att det detta barn pratar om kallas ”att bli kremerad” och att det är ett sätt att begrava en död person. (som ett alternativ till jordbegravning) Det lät bara så hemskt att man brinner upp och jag fick bilder av djävulen som står i ett brinnande hav… man har ju olika referensramar. Jag hade Marvels filmen Thor: Ragnarök…

20191205_223608x

Det svänger snabbt från självständighetsljus till djävulen! (Surtur)

#Finland #självständighet #skapande #Marvel #älskarsuperhjältar

Jenny och Sanna

Suomen itsenäisyyspäivä

Kuudes joulukuuta juhlittiin 102-vuotiasta itsenäistä Suomea. Mielestäni minun on korkea aika alkaa juhlistaa maani itsenäisyyttä! Ajatella, että meillä on naapurimaa, joka on ollut sodassa vielä 75 vuotta sitten (jatkosota 1941-1944).

Kollegani kertoi, että Suomessa on tapana asettaa itsenäisyyspäivänä ikkunalle kaksi sinivalkoista kynttilää ja antoi vinkin kynttiläaskartelusta, jonka voi tehdä lasten kanssa esikoulussa. Sanottu ja tehty. On aina hienoa, kun on syy saada lapset harjoittelemaan hienomotorisia taitoja kuten leikkaamista (joka on oikeastaan aika vaikeaa). Kerroin lapsille, kuinka Suomi on ollut sodassa ja toinen valtio on halunnut omistaa Suomen. Tämä oli monen lapsen mielestä jännittävää. Kerron piirissä, että laitamme kynttilät perjantaina ikkunaan kunnioittaaksemme niiden muistoa, jotka menettivät henkensä sodissa itsenäisyyden säilyttämiseksi.

Jatkoimme lounaalla keskustelua elämästä ja kuolemasta. Eräs lapsista kertoi, että hänen isomummonsa on kuollut ja toinen lapsi kertoi, että heidän koiransa on kuollut. Joku kysyi mitä tapahtuu, kun on kuollut, johon toinen lapsi vastasi:

– Sitten palaa tuhkaksi, niin kävi minun isovaarilleni.

Selitän nopeasti, että tätä kutsutaan tuhkaukseksi ja että se on yksi tapa haudata kuollut ihminen, siis vaihtoehto perinteiselle hautaamiselle. Tuhkaksi palaminen kuulosti mielestäni kauhealta ja nosti mieleeni kuvia paholaisesta, joka seisoo tulimeressä… kaikilla kun on omat viitekehyksemme. Minun oli tällä kertaa Marvel-elokuva Thor: Ragnarök . Nopeasti vaihtuu aihe itsenäisyyspäivän kynttilöistä paholaiseen!

#suomi #itsenäisyyspäivä #luovatoiminta #marvel #rakastansupersankareita

Jenny ja Sanna

1 kommentar

  1. Hans Dahlin, 13 december 2019

    Tvära kast i bloggen idag…. Inga jämförelser i övrigt men var i helgen i ett hus vid havet utanför Helsingfors som varit ockuperat av Sovjet långt efter andra världskriget slut, krig är mer närvarande och självständighet har en annan innebörd i vårt grannland på andra sidan vattnet….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.