Airserver! –  Hur har jag klarat mig utan alla dessa år?

Efter sommaren 2012 började jag ett nytt jobb på Vittra Telefonplan som matematiklärare för år 4-6. Skolan har en tydlig IT-inriktning då eleverna har en varsin dator från år 4.

Med tillgång till dator, iPad och projektor kan man ju inte låta bli testa olika IKT-verktyg för att se hur detta påverkar eleverna och hur man kan nå det omdefinierade lärandet.

Jag är ett iPad-fan av rang, inte för att själva iPaden i sig är ett grymt verktyg, utan för att jag som pedagog kan tänka till hur jag på bästa sätt kan använda mig utav nya arbetssätt med hjälp av den. Men det som störde mig var att när jag hade iPaden inkopplad i projektor halkade ofta adaptern ur och möjligheten att kunna använda iPaden tillsammans med eleverna försvann.

Jag hade hört talas om Appletv, men aldrig satt mig in i hur den fungerade.

I min jakt på information ramlade jag över ett program som genast blev väldigt intressant: Airserver!

Vad har jag gjort i klassrummet idag med Airserver som jag inte kunde göra tidigare?

Framförallt använder jag den som en liten whiteboard i klassrummet för att inte vara låst framme vid den stora whiteboardtavlan.

Till detta använder jag övervägande appen ”Explain Everything”. I appen finns det möjlighet att rita, skriva, infoga dokument, bilder, webbläsare och en massa mer.

Man kan också skapa olika slides, vilket gör att man kan skapa levande presentationer eftersom man kan ha färdiga slides som är förändringsbara under genomgång. Till exempel kan man rita vidare på sliden tillsammans med eleverna, ställa frågor och låta eleverna lägga till information, gå ut på hemsidor inne i appen etc.

Jag tycker att det är otroligt smidigt att kunna gå runt med iPaden i handen medan jag pratar och interagerar med eleverna, byter position i rummet och kan enkelt använda kameran för att visa något på stora skärmen. Visa olika elevers lösningar direkt från deras block, visa en uppgift ur läroboken. Eleverna kan också snabbt visa hur de tänker genom att skicka runt iPaden, så att alla se på projektorn det som de tecknar på skärmen.

Jag har också använt airserver för att kunna spegla iPadens skärm för att kunna använda en del appar som helklassdiskussioner. T ex har jag använt airserver till appen “Slice it”, mer om det här i min blogg

//Camilla Askebäck Diaz, förklarar hur man installerar detta fantastiska i nästa inlägg!

5 kommentarer

  1. Jonas Hemström, 6 mars 2013

    Det är viktigt ur ett Stockholmsperspektiv ( kommunala grund- och gymnasieskolor) att meddela att detta inte fungerar i dagsläget. Det är under utredning om man ska kunna använda detta, vilket ju är en god lösning.
    Det är dock viktigt att informera om detta, så att det inte inger falska förhoppningar för många.

  2. Pingback Vad är egentligen Airserver? | Gästbloggen

  3. Pingback Screencast | Pearltrees

  4. Pingback TeachMeet 2013 | Patricia Diaz

  5. Pingback Jag vill prova air-server! | Rektor Lina bloggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.