Skolmaten är en outnyttjad pedagogisk resurs

Mat är en fantastisk källa till lärande. Men skolmaten är en av de mest outnyttjade pedagogiska resurserna vi har i skolan. Det är märkligt att så få tar till vara möjligheterna som ges.

Att sluta servera så kallad barnmat till eleverna är ett sådant exempel. Med barnmat menar jag mat som stryker medhårs. Mat som backas upp av en mytbildning om vad barn tycker om till exempel pizza, kebab, tacos och hamburgare,  som endast syftar till att tillgodose barnens behov av skräpmat.

Utmana istället eleverna med klassisk husmanskost. Väv in nya mångkulturella rätter från omvärldens rika matarv och tradition i våra skolmatsedlar. Låt eleverna få lära sig nya smaker och väck deras intresse och nyfikenhet för att få dem att våga prova.

Maten är också kulturbärare och det är kring maten de viktigaste mötena sker. Elever med bakgrund från andra länder blir peppade av sina klasskompisar att våga smaka på nya rätter och vice versa. Man kan prata smaker och dofter under lunchen.

Många förstår inte hur viktig skolmaten är för eleverna. Under en föreläsning jag hörde i samband med Stora Måltidsdagarna i år, presenterades en undersökning som visar hur rektorer rankar skolmaten i ett helhetsperspektiv. Där hamnade skolmaten på en tiondeplats i vad en rektor tror vara viktigt för skolverksamheten. När samma fråga ställs till eleverna placerar man skolmaten på andra plats. Det visar vilken potential det finns i skolmaten och lärandet. Det finns ju redan ett stort engagemang hos eleverna. Det visar också skillnaden hur rektorer kan uppfatta skolmatens betydelse i skolans verksamhet kontra hur verkligheten de facto ser ut.

Mikael A skolmatVi måste gå utanför det traditionella. Skapa nya traditioner. Hitta på fler gemensamma aktiviteter. Utöka samarbetet skola/skolrestaurang. Eleverna kommer att uppskatta det.
Du som jobbar på skolrestaurang: VÅGA! Se möjligheterna. Lita på din vision. Jobba ihop med din rektor. Sök inspiration hos dina kollegor. Låt lekfullhet och glädje spegla och genomsyra hela din verksamhet.

Vi måste våga misslyckas för att lyckas.

Michael Bäckman, kökschef Annerstaskolan i Huddinge, föreläsare och inspiratör.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.