Gränser för tid och rum

Som So-lärare så måste man vara lite av en expert på gränsdragningar. Om vi ska studera den industriella revolutionen så måste jag bestämma när vi ska börja och sluta. Är det uppfinningen av ångmaskinen som är startskottet eller är det mekaniseringen av jordbruket som ska avgränsa området? Dessutom måste vi dra rumsliga gränser för arbetsområdet. Är det industrialiseringen i Sverige eller England som vi ska arbeta med?

locomotive-512509_640

Vi vet att den industriella revolutionen skapade helt nya förutsättningar för människor att kommunicera och att handeln inom och mellan länder ökade. Städerna växte och många upplevde en rädsla för allt det nya.  Till viss del ser vi samma process idag. Snabba förändringar som är sprungna ur teknologiska uppfinningar och en urbaniseringsvåg över hela världen. Mönster förändras och allt detta skapar en oro för framtiden. Nu som då.

Katter

Jag väljer ändå att se allt det positiva som den digitala teknologin har inneburit och kommer att innebära. Ibland blir gränsdragningen mellan arbete och fritid svår att dra. Ganska ofta är det arbetet som inkräktar på fritiden men ibland är det faktiskt tvärtom. Det kan vara alldeles utmärkt att ta sig en liten micropaus och se om det finns några gulliga kattbilder på Pinterest. Något som kan ge energi så att jag orkar under resten av dagen.

Som lärare måste jag också ägna en tanke åt mina elevers gränsdragningar kring tid, studier, fritid och vila. Erin Moore berättar i en föreläsning från UR Samtiden om vår förändrade uppfattning av tid. En stor del av vår förändrade syn på tid startar under industrialiseringen. Standardiseringen av tid blev nödvändig för att alla skulle veta när tågen gick och klockor började produceras för allmänheten. I dag upplever många FOMO – Fear Of Missing Out, det vill säga rädslan att missa något. Gränserna för tiden har blivit otydliga när vi kan se våra favoritprogram när som helst på dygnet och vi kan lära oss oändligt mycket. Var ska vi dra gränsen?  Den nya informationsteknologin skapar massor av möjligheter. Hela världen ligger framför våra fötter och det är bara att ta för sig, under dygnets alla timmar. Eller?

3 kommentarer

  1. Pelle Mårtenson, 25 november 2014

    Välkommen som bloggar hos oss Åsa! Mycket intressant första inlägg.

    • Åsa CC, 25 november 2014

      Tack!

  2. Pingback Tio topplistor du inte vill vara utan | Gränslöst digitalt lärande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.