I skuggan av politiken

I skuggan av politiken pågår lärande. Runt om i Sverige, i alla kommuner, i alla städer, i alla skolor pågår lärande.

Någonstans lär sig en elev att  läsa bokstaven S. En annan diskuterar skillnaden mellan demokrati och diktatur. Några använder sig av karta för första gången och hittar den stora stenen i skogen bakom skolan. Andra skriver en hypotes. Två flickor planerar ett framförande av en rap på engelska och somaliska, medan två pojkar och en flicka tillsammans analyserar vad en bild och en dikt har gemensamt. Lärare funderar över hur de ska bedöma sina elevers förmågor. En rektor kommer tillbaka från rektorsutbildningen med nya perspektiv och idéer.

I skuggan av politiken pågår lärande. Jag ville bara påminna om det eftersom ingen av deltagarna i partiledardebatten igår nämnde det ordet när framtidens skola debatterades. Det pratades läxor. Vinster. Prov. Mer prov. Att det ska vara jobbigt. Men ingen pratade om skolans huvuduppgift. Lärandet. Men nu vet ni:

I skuggan av politiken pågår lärandet.

/Janna

1 kommentar

  1. Maria Mjörnestrand, 11 oktober 2012

    Håller med så innerligt i det du skriver o beskriver! Var finns de politiska visionerna om skolan?! Vi – lärare, elever, rektorer, politiker, näringsliv, föräldrar, med förvaltningschefen i täten – i Vara vill förändra den svarta mediabilden och ”dagens utbildningspolitik som präglas av en idémässigt torftig och instrumentell syn på såväl barn/unga som på bildning och medborgarskap”, som chef.red.skriver så beskrivande i sin ledare i Pedagogiskt Magasin nr 3 2012.
    Gå in på http://www.vara.se o läs om vår satsning! Vi måste påvisa allt lärande o allt positivt som sker VARJE DAG, ÅR UT O ÅR IN i skolan! Barn/unga o deras lärare måste få gå med stolthet till sitt dagliga arbete!!! Var med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

<p>Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även <a href='http://pedagogblogg.stockholm.se/janna-scheele/comment-subscriptions/?srp=217&srk=&sra=s'>prenumerera</a> utan att lämna en kommentar.</p>