Final Strindbergsåret på Kulturhuset

Söndagen den 20 januari 2013 var det Final Strindbergsåret på Kulturhuset, Skärholmens – och Vällingby bibliotek. Det gav Stockholms skolor möjlighet att visa hur de arbetat med Ett halvt ark papper och webbplatsen under året. En novell på 37  rader med över 100 år på nacken. Skulle eleverna ta den till sig och förverkliga Strindbergsårets tema: Tänk själv ? Vi som var där var begeistrade, starka tolkningar och  bearbetningar – film, musik, bild, text, bloggar och teater gjorda av elever från årskurs fem till gymnasiet. Vi har satt samman en film på några  minuter från Final Strindberg på Kulturhuset. Deltagarnas presentationer i sin helhet finns på Ett halvt ark papper  

Solhem- Bagarmossen  och Vinstagårdskolan ställde ut tavlor. Bagarmossens skola läste, spelade och sjöng en modern variant av novellen, där telefonlistan var utbytt mot mobiltelefon, En full inkorg. Elever från  Södra Latins gymnasium läste Ett halvt ark papper tillsammans med Stockholms Saxofonkvartett i en tonsättning av Lise-Lotte Norelius. Kungsholmens grundsskola spelade pjäsen När allt blir fel. Lillholmsskolan bytte ut Strindbergs telefonlista mot elevernas livslinjer som framfördes från scenen och i en utställning. Kungsholmen- och Rågsvedsskolan hade också en utställning om Strindberg och Ett halvt ark papper. Bloggar och webbplatser: Strindberg goes Vinstagård och Östra Reals gymnasium med August på 24 dagar . Gärdesskolan hade ljud- och filmfrossa med skräckfilmer, radioteater och bildberättelser.

 

.

Bilder, skärmdump från ABC nytt, övriga bilder av Robert Blombäck

Elisabeth Söder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.