”What makes a monster, and what makes a man?”

Inbjudan till Scenarméns föreställning Ringaren i Notre Dame på Globala gymnasiet.

Vi i Scenarmén valde att sätta upp Ringaren i Notre Dame av många anledningar. Först och främst  är det en väldigt mäktig historia, med många intressanta karaktärer att jobba med i vår stora grupp. Men kanske var det ännu mer berättelsens värdegrund och tema som lockade oss. Berättelsen handlar om utanförskap, ett ämne som är väldigt aktuellt i vårt svenska samhälle.

Ursprungligen handlar berättelsen om hur zigenarna förtrycks i det medeltida Paris, men dessa har vi valt att göra om till alla möjliga former av utstötta personer. Det är missbrukare, prostituerade, homosexuella och religiösa minoriteter. Vi har bytt ut ordet ”Fristad” mot ”Asyl”, och låtit Quasimodo anta en mindre monsterliknande och mer verklighetstrogen fulhet. Vi vill med den här föreställningen väcka tankar om varför vissa grupper förtrycks, hur ett helt samhälle kan dras med i förtrycket och vad som händer när någon vågar stå upp emot makthavarna. Även, som de formulerar det så väl i Disneyfilmen: ”What makes a monster, and what makes a man?”

Grunden till Scenarmén lades våren 2011, då ett gäng teaternördar på Globala gymnasiet började fundera över varför skolans mycket aktiva föreningsliv inte innehöll någonting i scenkonstväg. Vi var flera som var intresserade av dans, sång och teater, och som kände oss kreativt understimulerade i skolans strikt vetenskapliga miljöer. Lappar sattes upp över skolan och en grupp elever – många främmande för varandra – samlades. Det första halvåret lärde vi oss den hårda vägen hur mycket administrativt arbete som krävs för att få ihop en musikal. Det var först vid julen 2012 som vår första premiär gick av stapeln. Musikalen hette West World Story och manus var helt hemskrivet. På det spåret fortsatte det, och under våren satte vi upp Sänggnisselsånger, även den 100% egenhändigt påhittad. Till hösten 2012 ändrade vi riktlinjer lite, och påbörjade arbetet med en musikal som förvisso bygger på den mycket välkända historien om Ringaren i Notre Dame, men vars manus ändå är hopsnickrat av oss scensoldater själva.

Det speciella med vårt arbete i Scenarmén jämfört med andra skolmusikaler är att vi i praktiken är helt oberoende från vår hemskola. Medlemmarna går alla på Globala gymnasiet, och vi håller till i skolans lokaler, men inga lärare eller övrig skolpersonal är på något sätt inblandade i produktionen. Både administrativt och konstnärligt arbete sköts helt av oss scensoldater. Allt vi lär oss, lär vi oss av varandra.

Föreställningarna går av stapeln mellan 16-19 april på Globala gymnasiet på Södermalm.

Text, Tora Enkvist, elev på Globala gymnasiet och producent och regissör för Scenarmén. Här kan du följa Tora i hennes  blogg 

 

1 kommentar

  1. Elisabeth Söder, 6 mars 2013

    Alla som arbetat med drama i undervisningen kan vittna om positiva effekter, både för enskilda individer som för gruppen som helhet. Här en artikel som handlar om att drama är språkutvecklande : http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1329930-det-ar-i-skolan-som-man-har-chansen-att-lara-folk-forsta?ref=fb

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.