Interaktiv mobil/mobilteater. Maryam, vetenskapskvinna i 900-talets Aleppo
Nu när vårsolen har tittat fram, ta chansen och ta del av en annorlunda teaterupplevelse, teater i mobiltelefonen. En ickelinjär utflykt i staden via kartor och platser som gör att historien i hörlurarna triggas igång. Ett drama där du under tiden kan dela med dig av tankar och ta del av andras reflektioner. Resan börjar och slutar på Dramaten
Dramaten erbjuder pedagoger kostnadsfria biljetter till 7 maj kl 18 och 8 maj kl. 12.30, samt den 8 maj kl. 18. Anmälan Elisabeth Söder, nätverksamordnare för kulturombud på Kulan. Skriv namn, mejladress och mobilnummer.
Detta är tredje delen i trilogin Women In Science, som porträtterar kvinnliga pionjärer inom vetenskapen, belyser forskningen idag samt utforskar nya sätt för teatern att nå en bredare publik. De två tidigare delarna har getts av RATS Teater (f.d. Kista Teater). Maryam ges av RATS Teater i samarbete med Dramaten samt Stockholms universitet – Institutionen för data- och systemvetenskap.
Maryam, ett mobildrama om stjärnornas vandring. Maryam är en ung vetenskapskvinna i 900-talets Aleppo, Syrien. Hon har utvecklat det avancerade astrologiska instrumentet Astrolabe, som inte är större än att det får plats i en ficka och som med hjälp av stjärnorna kan mäta tid, plats och position. Och hon kämpar för att ta plats i Bayt al-Hikma, Visdomens hus, där männen dominerar.
Urpremiär 7 maj 2013 på Dramaten – och flera andra platser runt om i Sverige samtidigt.
Så här funkar det:
1. Om du har tillgång till en smartphone ladda ner appen MARYAM till din telefon. Appen är stor så se till att ladda ner den innan föreställningen börjar. Om du inte har tillgång till en smartphone kan du låna en mobil och ett par hörlurar av Dramaten.
2. Vi samlas i Dramatens foajé där föreställningens guide finns på plats. Genom att vara på plats och ha appen nerladdad på din telefon så startar du föreställningen med endast ett litet klick.
3. Se till att du har dina hörlurar inkopplade då dramat är baserat på ljud där skådespelarnas repliker varvas med specialskriven musik.
4. Scenerna utspelar sig på olika platser i närheten av Dramaten och mobilen känner av när du närmar dig en skådeplats med hjälp av GPS. När en scen är slut väljer du via en karta i appen vilken scen du vill gå vidare till.
5. I slutet av dramat kan du svara på en fråga som kopplats till föreställningen. I mobiltelefonen kan du se dina svar och ta del av andras tankar.
6. Föreställningen ges på flera platser samtidigt i Sverige.
7. I Dramatens foajé gestaltas en virtuell scenografi av konstnären Peter Hagdahl.
Här kan du lyssna på förhandsklipp från Maryam
Mycket nöje önskar Elisabeth
Synpunkter från en av deltagarna Maryam;
Liten rapport från Dramaten i digital form:
Nja, det kändes väldigt enkelt för att komma från Nationalscenen som väl borde vara föredömlig i kraschen ny teknik+drama.
En ganska trist tipspromenad (45 min) där berättelsen inte alls är kopplad till vandringen/stationerna = krystat.
Musik spelas i lurarna när man går mellan stationerna och den är mycket bra, typ orientalisk med bra kvalitet.
Tekniken: Appen är central förstås. Efter vandring – appen känner av huruvida man verkligen bevistat alla stationer så det går inte att fuska (bra för skola!) –
får man access till en sista separat funktion ”stjärnhimlen” där en ”blankett” dyker upp på skärmen med plats för namn + min egen önskan till stjärnorna.
Jag skriver ”mening”, jag önskar mig mening. På väggen i foajén projiceras nu vandrarnas alla önskningar. Eftersom projektet pågår både i Västerås, Sthlm och Umeå (?) kan man nu se
Tre ”moln” av önskningar vilket är KUL! Ordmolnen kommer att växa allteftersom fler o fler vandrar och skriver in sina önskningar. Känns väldigt märkvärdigt att min önskning tillsammans med andras utgör ett slags poem, ständigt projicerat för allmän beskådan…illusionen av deltagande, dvs interaktion
I det stora hela var det väldigt kul att få testa denna dessutom så vackra kväll. Tack!
Monika Sikehag, skolbibliotekarie