Kulturprojekt och Skapande skola

Grattis alla skolor som sökt och fått Skapande skolabidrag.

När jag arbetar med kulturprojekt tillsammans med konstnärer tycker jag att en  av många  fördelar med estetiskt lärande är att jag och eleverna får möta och samarbeta med en annan  profession. Bägge parter lär av varandra och det är en win win situation.

Att få besök av en konstnär som inleder mötet med att be om ursäkt för att hen inte är lärare är energidränerande.  Hade jag velat samarbeta med en pedagog hade jag bjudit in en kollega.

Men det är bra att konstnären har förståelse för hur skolan fungerar och  känner till våra styrdokument. Konstfack har  mött det behovet hos konstnärer och  anordnat en högskolekurs för kulturarbetare som vill arbeta med skolprojekt. Några av kulturarbetarna som gått kursen presenterade sina Skol/Skapande skola projekt på Lava i maj. Längre ned i bloggen  får du  en kort presentation av konstnärer från Stockholm och deras Skapande skola projektet .

Men det finns betydligt fler Skapande skola projekt att välja bland. Gå in på Kulan och  skriv Skapande skola i sökrutan . Du träff på kulturutövare som erbjuder allt från små till stora kulturprojekt. Många erbjuder färdiga paket som du kan beställa som de är eller allra helst i samråd så att det passar dig och din klass. Vill du först prata med en kulturrådgivare inom, dans, film etc. finns den möjligheten på Kulan. Har ni avtal med Mediotekets AV-media har ni möjlighet att låna kameror, redigeringsutrustning och eleverna får handledning av en mediepedagog. Kolla också med din skolbibliotekarie om du vill arbeta med litteratur, hen är en bra omvärldsbevakare. I skolbiblioteken finns också många kulturprojekt redan nu som du kan samarbeta med eller ta avstamp ifrån, ett exempel är Poetry slam. 

Några av konstnärena från Stockholm som gått Konstfacks utbildning i estetiskt lärande och var med på vernissage på Lava är:

.

Sofia Malmberg med projektet Serieteckning i skolan. Eleverna får via seriemediet pröva nya sätt att uttrycka sig och kommunicera kunskap, känslor och tankar.

 

 

 

 

 

Moa-Lina Croall med projektet Unga radioteatern, workshop i enklare ljudteknik och kreativt skrivande. Skapande texter där ord, bild och ljud samspelare . Moa-Lina har också gett ut böckerna Sen tar vi Berlin, Jag blundar och önskar mig något  och Det är jag som är Lisa.)

 

 

Sara Borgegård Älgå med projektet Viskande skrikande tecken. En workshop om kommunikation och identitet genom smycken.

Workshopen utgår från ett föremål för att undersöka och uttrycka en identitet.

 

 

Mia Maria Guttler med projektet Illustration som läroprocess.  Eleverna lär sig om skrivande, dramaturgi och berättande. Göra bilderböcker ämnesintegrerat inom exempelvis historia.

 

 

 

Mycket nöje med era Skapande skolaprojekt. Från utvärderingar vet vi att det påverkar elevernas närvaro, det psykosociala klimat i klassen och för enskilda elever kan det vara skillnaden mellan att lyckas eller att misslyckas med skolarbetet.

Skapande skola bidrag går även utmärkt att använda för renodlade kulturaktiviteter, nog så viktigt i vår skola.

Elisabeth Söder

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.