Skrivuppgift i serieform

Serietecknarworkshop med Malin Biller, serietecknare och illustratör . Malin är med i det nystartade projektet Serier i undervisningen som erbjuder skolanpassat material, gratis lärarhandledningar med tillhörande seriematerial för att öka läslust och förbättra läsförståelse bland svenska skolbarn. En sida väl värd att bevaka. Just nu söker de referensskolor. Vi på KUL1415/skola hoppas att många elever gestaltar sitt Stockholm i serieform.

aserie12

Vad behövs för att sätta igång att teckna med eleverna?

Malin rekommenderade oss att börja med den allra enklaste, kopieringspapper A:4 vikt i två delar så har man enkelt en strip på 4 rutor att fylla, vanliga blyertspennor (2B) , linjaler, pennvässare och svarta tuschpennor i olika tjocklek. Det skall vara enkelt  att komma igång och ingen skall känna sig stressade över att de förstört dyrt papper. Tycker eleverna att det är roligt och de vill satsa kan vi lägga på lite lyx; akvarellpapper, ritpapper ( halvblank kartong) Tusch i flaska, penslar, stålstift, färgpennor. Enligt Malin har Malmöfirman Drewex bästochbilligast sortiment  trots att portokostnad tillkommer.  Mjuka tuschpenslar kan du köpa på Muji.

Enkla knep att illustrera tid och karaktärer

Vi började med att fundera på olika sätt att rita pratbubblor. Bästa knepet är att skriva texten först och sedan rita bubblan runt texten. Vi ritade tråkbubblor, skräckbubblor, gråtbubblor, skrikbubblor, viskbubblor, pratasammanbitet bubblor. En enkel uppvärmingsövning som vi alla gick i gång på.

aseie6

Vi fick lära oss enkla knep exempelvis att illustrera tid genom att rita en klocka, sol, måne eller almenacka.

aserie0

Att fundera på olika kroppshållningar, hur ser vi ut när vi är rädda, modiga. Vad händer med axlarna? Det finns många sidor på nätet som ger tips på hur du kan rita människor och känslor exmpelvis Goodies

biller kroppshållning

Att hålla fast i en karaktär genom många rutor ( en strip), bra för ovana att  bestämma vilka karaktärer som skall förekomma i stripen, rita dem så att de tycligt skiljer sig från varandra, bestämma några drag, klädesplagg som de alltid har, ex. lång tröja, lockigt hår och runda glasögon. Tänk exempelvis på Harry Potter, med sina runda glasögon. Det finns många serietecknarskolor på nätet som delar med sig av tips på olika stilar, kroppshållning etc exempelvis Tidningen i skolan seritecknarskola ,  Vetamix , Länkskafferiet har sammanställt 19 bra länkar för at komma igång att teckna serier.

potter

Saknas det ljusbord funkar glasdörr

asei7

Uppgift teckna ditt Stockholm

biller

aserie1

aseri2

 

aseero9

Uppgift, teckna en superhjälte

AB

aserie13

aserie12

 

Anslutningsvis ett tips till alla som vill läsa serier som ett medel för att komma ingång att läsa. På Classical comics finns många klassiker utgivna, det går att ladda ned mycket av materialet som PDF.

Arbetar du i Stockholms kommunala skolor har du tillgång till grafiska böcker , teckande serieböcker genom Cirkulationsbiblioteket, bland annat Frankenstein, Maus och många andra. I wikin, Alla tiders klassiker har Åsa Lundholm skrivit en lärarguide till Maus.

Missa inte Kulan på  facebook och twitter där lägger vi upp tips och kulturerbjudanden.

/Elisabeth

 

 

 

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.