Information du inte kan läsa dig till, en fördel med lärarträffar
Lärarkvällar på kulturinstitutioner är guld värt, att få höra regissörer, scenografer, filmare, koreografer och musiker berätta om varför de valt att arbeta med med ett projekt, varför de valde det perspektivet, den lösningen … det är information som förhöjer värdet av kulturbesöket för klassen och vidgar samtalet i klassrummet. Dramaten bjöd in till en lärarkväll om föreställningen Johanna.
Johanna är inte producerad för att vara en skolföreställningen men Dramaten erbjuder alla ungdomar under 26 år att köpa biljetter för 100 kr oavsett pjäs och scen. Den här kvällen fick vi bland annat veta att den unika scenlösningen med flera roterande spelplatser hade tagit fyra månader att färdigställa. Väl så intressant information för vissa elever som regissörens tolkning och val av perspektiv. Kulan bad en av de närvarande lärarna Eva Winiarski, från Södra Latins gymnasium att skriva ett blogginlägg och berätta om träffen och föreställningen. Vi lägger upp alla liknande evenemang på Kulan facebook gå in och gilla oss så missar du inga erbjudanden och information.
/Elisabeth
Vad är en god människa och vad är egentligen en god gärning?
Vi är ett 30-tal lärare från Stockholm som en kväll i december bjudits in att se föreställningen om Johanna. Vi samlas i Målarsalens foajé för en introduktion av regissören Jenny Andreasson. Hon berättar att hon sedan tidig ungdom varit fascinerad av Jeanne d´Arc och att hon länge velat göra en pjäs om henne. När Jenny Andreasson presenterade sina tankar för författaren Mirja Unge nappade Unge på idén men ville förlägga den unga stridbara kvinnans kamp i nutiden
Vad är det alltså som gör en människa god och vad kännetecknar en god gärning? Det är frågor som författaren Mirja Unge tillsammans med regissören Jenny Andreasson ställer i Dramatens föreställning om Johanna – en ung hyperkänslig kvinna som hör naturens röst. Skogen, vattnet, fåglarna vädjar till Johanna om att hon ska rädda dem från att skövlas och förgiftas. Moder Jord skriker ut sin förtvivlan och hennes kanal är en ung kvinna.
Mirja Unge reste till Norrland och då hon där upplevde skogsskövling på nära håll fick hon idén till den högst moderna Jeanne d ´Arc som just nu gestaltas på Dramatens stora scen. Det har blivit en pjäs med andliga förtecken om en besjälad jord i nöd.
Johanna föds på trettondagen – Kristus uppenbarelsedag – i ett sagolikt vackert hus omgivet av skog. Hon märker tidigt att hon hör skogens röst och har en stark känsla av att hon är född för att rädda jorden. Hon känner orden inom sig.
Med hjälp av naturens röster blir hon en miljöaktivist som med överjordiskt mod och envishet för en kompromisslös kamp för naturen. Johanna har dessutom en mirakulöst helande kraft som drar till sig människor som vill bli botade. Då hon så småningom blir politiker och hamnar i riksdagen bjuder hon hem gatans flyktingar och hemlösa att bo i tjänstebostaden och så småningom får hon knappt plats själv.
Johanna är en poetisk och vacker föreställning som utan att förenkla ställer vår tids stora existentiella frågor. Precis som verklighetens Jeanne d ´Arc får Johanna betala ett högt pris för sin idealism. Hon tas till fånga som miljöterrorist och hennes kamp slutar till sist i fängelse. Liksom i inledningen leder tankarna i slutscenen till Jesus. Johanna är oskadliggjord och fångad i handfängsel. Till de människor som samlats för att ta avsked ropar hon ”Gråt inte över mig, gråt över er själva.” Inga tårar över Johanna kan rädda världen däremot engagemang och handling i Johannas efterföljd. På Dramatens webbplats finns en trailer om föreställningen
För mig som gymnasielärare var det en inspirerande helkväll Dramaten bjöd på. Jag vet att den här pjäsen talar till de ungdomar jag undervisar på Södra Latin. Där finns det många Johannor. I min morgonlektion denna måndag fanns hon med. Klassen redovisade nyskrivna dikter och plötsligt hör jag Dramatens Johanna i en av mina elever:
”Jag är jag och jag är ingen. Det gör ont att skrika och det gör ont att låta bli. Jag är mina känslor, men mina känslor är så mycket mer än jag. De slukar mig. Jag är ingen. Jag är besatt av att känna”
/Eva WiniarskiLärare i svenska och religion på Södra Latins gymnasium
Andra föreställningar, och workshops med miljötema på Kulan
- Den som har flest saker när den dör vinner, en workshop om konsumtion, hållbarhet och lycka. Tage Granit
- Ekoreko? I denna återbruksworkshop berör vi frågor som masskonsumtion, materialism och hållbarhet. Moderna Museet
- Göra världen bättre – workshop.Delta i klimatworkshop där du själv får uppfinna klimatsmarta lösningar. Kan beställas fristående eller kopplas till vår föreställning Frossa
Teater Barbara - Hållbar utveckling, – reportage om miljö och klimat. FilmCentrum Riks
- Tango på en soptipp,Vi leker med den galna tanken att jorden är en soptipp. Vad gör vi med vår tid här? Skaffar saker, slänger saker? Hoppas hitta meningen med livet. Avart dans och rörelse
UR-serie, Rädda jorden
Maria Edgren är högstadielärare i svenska och författare. Med utgångspunkt i sin bok Projekt Rädda Jorden: ett flaskpostäventyr reser hon runt till skolor i landet och talar om vad som händer med planeten om vi inte slutar smutsa ner den. Finns i lärarummet/ UR, En sagostund för jorden
Missa inte:
Kulan på facebook och twitter där finns tips om estetiskt lärande, kultur och kulturerbjudanden.
På KUL1415 skola finns information om bok- webb och scenprojektet, Mitt Stockholm, där finns också lärarguider och filmer om estetiskt lärande.
KUL1415 i skolan är en öppen facebookgrupp där vi delar med oss av hur vi arbetar med Mitt Stockholm och temat, envishet och mod, långt borta och nära och gränser