Gör klassikerna till dina egna

Varför skall vi ta upp klassiker i skolan? Så här svarar Lena Svensson, folkhögskolelärare på frågan som bokförlaget Novellix ställer. ”Klassiker är de där texterna som tar upp tidlösa frågor, som ger perspektiv på hur man tänkt förr och hur vi tänker nu, identifikation och distans till sig själv, att vi är del av en lång historisk tradition. Allt det där är viktigt! ” .

Det instämmer vi nog alla i men när valde du att läsa en klassiker istället för en nyutkommen bok senast?  Jag väljer i varje fall helst nyutkommen litteratur  trots att jag instämmer i vad Lena Svensson och flera säger när de pratar om vikten av att ta del av klassiker. På teatern däremot går jag gärna och ser klassikeruppsättningar och därför tipsar jag om klassiker på Stockholms scener i detta inlägg. Teateruppsättningar som gjort klassikerna till sina egna. 

Vill du ha tips på hur du kan introducera samtala om klassiker rekommenderar jag Skolverkets stödmaterial  Gör klassikerna till dina egna  Den tar upp bildskapande, dramatiseringar och multimodala uttryckssätt. Material är uppdelat på två häften, Den första delen har ett teoretiskt upplägg och den andra delen innehåller konkreta undervisningsförlag. I det här inlägget tipsar jag om klassiker på stadens scener med högstadium och gymnasium. Du hittar dem på Kulan och alla kan du boka med Kulanpremie förutom Idioten på Dramaten. Men eftersom Dramaten är subventionerad av staten har den föreställningen också ett  rimligt pris för skolan. 

Klassiker introduceras bäst från scenen

astrov

Astrov Tjechov, Teater Giljotin De som känner sin Tjechov vet vem Astrov är men för de lite mer ovana teaterbesökarna är han ännu ett oskrivet blad. Något som vi vill ändra på. Så vem är han då? Och varför förtjänar han en alldeles egen föreställning?  Astrov är en klarsynt man med stora visioner. En sådan man som skulle rädda hela världen, om han bara kunde. Han är en läkare, miljökämpe och aktivist som jobbar dygnet runt för att tillfredsställa sig själv och sin omgivning. Han räddar liv, har anseende, pengar och kvinnor. Till synes borde han vara lycklig. Men någonting gnager inom honom – en föraktfull känsla börjar slå rot. Mänskligheten är ful. Överallt han ser finns det bara kufar. Miljöförstöring, krig och lamhet. Är hoppet ute? Och vem är han själv mitt i allt detta? Under en operation mitt ute på ett krigshärjat fält får vi följa Astrov medan han kämpar för att reda ut tankarna som surrar i hans huvud.

dotterbolaget

Den starkare
av August Strindberg Dotterbolaget spelar en clownversion av Strindbergs Den starkare. Efter föreställning får eleverna delta i ett diskussionsforum. I vår clownversion av Den starkare. är det knivskarpa kast mellan komedi och tragedi mellan, Strindbergs text och improviserade partier.
Teaterclown är i motsatts till cirkusclown inte trickbaserat. Teaterclown handlar istället om att ta in publiken och låta det som händer i salongen påverka det som händer på scenen, vi använder ingen fjärde vägg

strindbergs intoma teater

Pelikanen av August Strindberg Strindbergs Intima teater. Regissören Richard Turpin är åter tillbaka på Strindbergs Intima efter rader av kritikerrosade uppsättningar på den legendariska scenen. Pelikanen har kallats Strindbergs sista stora kvinnodissekering. Det är ett familjedrama om arvsynd och moderskärlek. Det instängda huset luktar granris och karbol. Den döde har just burits ut. Det spökar. Struntsaker samsas med livsavgörande beslut.

Richard Turpin har formulerat sin syn på saken: När vi nu sätter upp Pelikanen på samma scen på vilken den uruppfördes tänker vi inte rygga för att dra upp ridån ordentligt och riktigt blotta den härva av liderliga begär, habegär, maktbegär och alla andra frustande begär som leder denna lilla familj till undergångens brant där den av nödvändighet vågar det avgörande språnget.

romeo

Romeo and Juliet – english workshop .SEST takes students on a tour through the world of Shakespeare’s Romeo and Juliet The Stockholm English Speaking Theatre is now offering the unique opportunity for students aged 14-18 to experience Shakespeare’s Rome and Juliet through a dynamic and exciting workshop.
idioten
Idioten på Dramaten. Furst Mysjkin är en godhjärtad person. Han tänker alltid på andras bästa, möter alla med förståelse. Inte konstigt att hans omgivning blir provocerad. Är han i själva verket efterbliven? Eller har han en dold agenda? Och är det egentligen godhet att visa generositet och dela med sig om man är född privilegierad? Mattias Andersson tar avstamp i Fjodor Dostojevskijs klassiker Idioten för att undersöka vilken relevans romanens etiska, politiska och existentiella frågeställningar har i vår samtid. En polyfoni av röster och texter från 1869 till 2015 skapar ett scenkonstverk om godhetens problematik och provokation.
Dramaten erbjuder olika introduktioner till föreställningen, vid några tillfällen berättar Dramaturgen Emma Meyer Dunér berättar om Idioten av Fjodor Dostojevskij/Mattias Andersson. Fri entré . Den 15 november efter föreställningen berättar regissören Mattias Andersson om sitt okonventionella sätt att arbeta fram en föreställning. Med i samtalet är skådespelaren David Dencik. Dramaturg Emma Meyer-Dunér leder samtalet. Fri entré.
odyssen
Lilla Odysséen på teater Barbara, Ett av världens äldsta actionäventyr, så som det kan ha berättats runt lägereldarna för tretusen år sedan.

Historien om Odysseus irrfärder berättades muntligt i hundratals år innan den skrevs ner på 700 talet f. Kr. På sina 300 sidor rymmer den människornas alla samlade erfarenheter, ständigt aktuell med sina sagolika äventyr, sin insiktsfulla psykologi och starka dramatik.  Att Odysséen fortfarande lever beror inte bara på dess actionspäckade handling, fylld av jättar och monster, utan också att den ger oss en djup upplevelse av var vi kommer ifrån.

Missa inte Kulan på facebook och twitter  tips om estetiskt lärande, kultur och kulturerbjudanden.

Elisabeth Söder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.