Tar du med dina barn på Mozarts Requiem i helgen?

I början av min lärargärning var jag inspirerad av metodiken på skolan Skapaland. Det var en skola som tog emot elever som hade svårt att fungera i den vanliga skolan. Eleverna var rastlösa och hade svårt att sitta still. Jag minns inte så mycket av det pedagogiska upplägget men jag kommer ihåg morgonrutinen. När eleverna kom var ljus tända, frukost framdukad och Bach eller Mozart på skivspelaren. Tanken med att spela klassisk musik var att Bach och Mozart har cirka 60 slag per minut, ungefär som vår hjärtrytm. Lärarna menade musiken gjorde att eleverna blev lugna och mer mottagliga för inlärning.  Många lektioner skulle nog må bra av att börja på samma sätt så att eleverna får hjärnan från intryck och komma till ro.

folk 2

Jag kom att tänka på Skapalands morgonrutin när jag lyssnade på Mozarts Dödsmässan på Folkoperan. Till att börja med är det tyst på scen, bara ett rytmiskt dunkande hörs. Barn kommer, de är tysta, tittar på oss och lägger handen mot hjärtat, dunk, dunk, dunk.

folkoperan

Vi i publiken stannar upp, ingen skruvar på sig för att det är tyst. Ett lugn på scenen och i salongen.  Så småningom börjar barn med egna ord ta fasta på innehållet i dödsmässan som jag aldrig tänkt på. Jag har bara njutit av Mozarts vackra requiem. Barnen delar  med sig av sina frågor, att livet en dag tar slut och vad lämnar vi över till nästa generation, de pratar om miljöförstöring, flyktingkris, sjukdomar och glädjen till livet.  På Folkoperan varvas barnens tankar med Mozarts musik. På skärmar på väggen visas delar av rekviets text.

folk 3

Mozarts Requiem 

Så här skriver Folkoperan på Kulans webbplats om Mozarts Requiem  ”Låt dina elever uppleva ett av världens mest kända körverk i en iscensättning som sätter barnet och den unga människan i fokus.  Den 16 oktober 2015 har Folkoperan premiär på Mozarts Requiem. Genom denna dödsmässa blickar vi med barnens hjälp in i framtiden. Vad är viktigast i livet? Vilken värld lämnar ni över till oss? På Folkoperan är det barnen som gör en handlingsplan för framtiden. Till Mozarts odödliga musik tar de oss med från Vredens dag till Det eviga ljuset. Mozarts Requiem från 1791 är ett av de mest välkända körverken. Denna dödsmässa kom att bli det sista Mozart skrev. Trots att det fullbordades av en annan tonsättare har det blivit ett av Mozarts starkaste och mest älskade verk. Läs mer och lyssna på en inspelning av Mozarts Requiem på http://www.folkoperan.se/pa-scen/mozarts-requiem”

Föreställningen går att boka med Kulanpremie. Biljetten kostar 100 kronor

/Elisabeth
Missa inte Kulan på facebook och twitter  tips om estetiskt lärande, kultur och kulturerbjudanden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.