Gratis är gott eller?

pelikanen_T1A4682

Kulans facebook kan vi ofta erbjuda dans film och teater till en minimal kostnad eller rentav  utan kostnad för elever, lärare och övriga pedagoger. Det är föreställningar som kanske behöver en provpublik innan premiären, som fått ett gigantiskt publikavhopp eller rent av föreställningar som inte säljer så bra trots att vi vet att det är bra och intressanta uppsättningar. Vi kan för det mesta också erbjuda kultur som finansieras av andra organisationer som exempelvis filmfestivalen MRF – filmfestival för mänskliga rättigheter.


Non Nova's L'après-midi d'un Foehn

Det här erbjuds just nu på Kulan
Dansföreställningar,  Try Human av Disa Krosness och Afternoon of a foehn på Dansens hus, teaterföreställningen Pelikanen av August Strindberg på Strindbergs Intima Teater och filmer som exempelvis; Trevligt folk, Min granne Totoro, Giraffada, Taikon, Pride, Blodsystrar, Varje ansikte har ett namn för att nämna några.

film 6

Är det enbart fördelar med gratis kultur?
Men glädjen av att erbjuda detta har både för och nackdelar. Vad händer med alla kulturaktörer om skolan bara går på det som gratis? Jag vet redan nu kulturarbetare som arbetar på teatern på kvällen och har ett annat arbete dessutom. En av orsakerna till att det är svårt att överleva som kulturaktör är att Stockholm har ett så stort kulturutbud i förhållande till folkmängd. Det finns ingen annan stad i  Europa som kan erbjuda ett tillnärmelsevis så stort utbud för barn och unga.

welome

Idag finns det 496 kulturaktiviteter på Kulan
Söker du i Kulan på kultur utan att avgränsa i målgrupp och kulturform får du upp 496 erbjudanden. Vilka möjligheter vi har i Stockholm att ta del av scenkonst! Det är det enormt roligt att kunna erbjuda kultur utan kostnad eller starkt rabatterad. Det innebär att du och dina elever kan uppleva mer kultur än ni hade planerat för i budgeten. Du kan erbjuda eleverna en större bredd och djup i kulturupplevelserna. Har eleverna sett mycket dans, hört mycket musik på stadens scener vågar du säkert också utmana dem med kultur som till form och innehåll kan vara utmanande och inte enbart välja säkra kort.

film 4

För visst har skolan pengar till kultur
Skapande  skola medel är ett komplement till skolans kulturverksamhet för att skolan ska kunna göra extra kultursatsningar. Det utgör inte skolans enda ”kulturpeng”. I skolpengen som baseras på antalet elever som skolan har, ingår pengar för kultur. Men pengarna är inte öronmärkta och vad som avsätts för kultur varierar mellan skolor. Detsamma gäller den kulturbudget som kulturombuden ansvarar för.

Varje barn och elev skall få minst en professionell kulturupplevelse per år
Från finansborgarrådets förslag till budget för 2016   ” alla barn i stadens förskolor och skolor ska få minst en professionell kulturupplevelse per termin. Kulturnämnden, utbildningsnämnden samt stadsdelsnämnderna har ett gemensamt ansvar för att samarbeta så att målet uppnås (sid 158 i budgetförslaget). Detta kan du också läsa om i Kultur ögonhöjd för grundskolan och gymnasiet  som kommunfullmäktige beslutat om.

Omslag Grundskolan

Omslag Gymnasiet

Omslag förskolan

/Elisabeth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.