Interaktiv teater, inkluderar alla elever

Teatergruppen Tage Granit har en modell för att arbeta med skolans likabehandlingsplan tillsammans med elever och lärare. Vill vi påverka normer och attityder är det inte tillräckligt med information . Vill vi ha en plan som gör skillnad måste vi också bryta invanda beteenden.  Interaktiv teater låter alla elever vara med och själva påverka händelseförloppet på scenen utan att de själva behöver kliva upp på scenen. En light version av rollspel . Interaktiv teater medvetandegör strukturer och roller i klassen.
I det här blogginlägget skriver läraren Zahia Furustad från Bäckahagens skola om hur föreställningen Planeten togs emot i klassen. Tage Granit och föreställningen Planeten går att boka via Kulan. På Kulan finns ytterligare 9 aktiviteter för dig som vill arbeta med likabehandling och inkludering.
/Elisabeth
cf1ece1430d796255fafcd15c5b88b67 granit stor
“För ett litet tag sedan kom Tage Granit till vår skola för att spela Planeten Planeten för lågstadiet. Barnen var såklart förväntansfulla när det kom in i gymnastiksalen där det skulle börja och men där var alldeles tomt. Men sen dök Assistent upp och så Experten och till sist kom Bästisarna inspringandes. Föreställningen var verkligen elevnära, inspirerar barn att hitta sin egen kraft, sin egen förmåga att säga ifrån när det behövs. Att vara modig. Eleverna fick sätta ord på det. Föreställningen inbjöd till härliga och kloka resonemangssamtal där eleverna kunde fråga och lära av varandra. Och inspirerade oss lärare att fortsätta arbeta med likabehandling i skolan/klassrummet. 
 
Alla barnen tyckte om föreställningen. Några blev ganska så berörda av Experten, Bästisarna, Assistenten. Absolut bästa… Bästisdansen. När alla barn ställde sig upp och dansade Bästisdansen med karaktärerna. Fortfarande idag är det många i klassen som kör bästisdansen.
 rosa10
 

Kulan på Facebook och tkulan_avatarwitter , kulturerbjudanden och tips på hur du kan arbeta med estetiskt lärande.

Elisabeth Söder
elisabeth.soder@stockholm.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.