Vi har tvåspråkig barn- och ungdomsteater i Stockholm

Hur är det att vara en tvåspråkig teater? Att göra barnteater på finska här i Sverige är en viktig del av minoritetsarbetet eftersom finländare och finskspråkiga är Sveriges största minoritet.

nagonstans_03_KaiKangassalo (2)

Att skapa en tvåspråkig föreställning och att arbeta med fler än ett språk är alltid en spännande process. Att repetera en föreställning två gånger med två olika språk sätter en del krav på skådespelare och det är inte alltid den lättaste uppgiften att hitta helt tvåspråkiga skådespelare i Stockholm. 

UusiTeatteri  är Sveriges enda professionella sverigefinska teater och startades 2002. De spelar på sin hemmascen på Aliasteatern, Hälsingegatan 3, vid Vasaparken i Stockholm samt turnerar runtom i länet och i landet. Nästan alla föreställningar är specialskrivna för dem och spelas både på svenska och finska. Varje spelperiod har de ett visst antal föreställningar på finska. Till helgerna kommer många första generationens sverigefinnar med sina barnbarn! 

Det som publiken ibland inte vet är att de flesta av  föreställningar, särskilt på Hälsingegatan, spelas på svenska. Dessutom är det inte alltid språket som står i fokus, många av föreställningar har baserat sig på mimik och dans så då får även de barn som varken förstår svenska eller finska möjlighet att njuta av utbudet.

0411afe8db808f71f869454d70c69cae

I våras hade deras nyaste föreställning ”Någonstans finns en värld som vuxna inte vet någonting om” av Jani Lohikari sin premiär. Denna pjäs handlar om lek, vänskap och fantasi och vänder sig till barn från 6 till 10 år.

finks

Vill du veta mer om oss? Besök oss gärna på Kulan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.