Med Fröken Julie händer det något i klassrummet
I Norge ägnar lärare i norska nästan en termin åt att arbeta med Ibsen. Undrar hur många timmar de ägnar åt Strindberg? Hur arbetar du med våra nordiska världskändisar?
Pjäserna Ett dockhem och Fröken Julie spelas fortfarande varje dag någonstans i världen och ligger på tio i topplistan över spelade pjäser i världen. I inlägget tipsar om hur du kan arbeta med dramatik med betoning på Fröken Julie.

Så fungerar dramatik
Författaren och dramatikern Mats Wahl har skrivit Så fungerar dramatik, handledningen finns fritt tillgänglig att ladda ned på Mats webbplats Storyland. En stor del av innehållet i Så fungerar Dramatik utgår från Fröken Julie. Pjäsvalet gör det lätt för oss att anpassa till vår verklighet eftersom kammarspelet bara är på några sidor. Eleverna hinner läsa och börja samtala om pjäsen på en och samma lektion. Vill klassen spela upp pjäsen är det också enkelt eftersom dramat behöver få personer på scenen. Pjäsen är ett bra exempel för att illustrera tidens, handlingens och rummets enhet. Några råd från Mats Wahl som elever kan ställa på det drama de skriver eller analyserar är:
- Vem eller vilka förändras medan dramat spelas upp?
- Vilka konflikter finns det? Är konflikterna någorlunda tydliga?
- Hur går informerandet om pjäsens förutsättningar till? Allt sägs väl inte genast?
- Vilka vändpunkter finns i pjäsen? Var tar pjäsen en ny riktning?
- Finns det vansinne i karaktärerna och logik i dramats konstruktion?
- Vilka karaktärer talar sanning och vilka ljuger?
- Hur börjar dramat och hur slutar det? Hur ser vägen från start till mål ut?
- Har alla förekommande karaktärer en funktion?
- Hur är dialogen skriven? Talar alla på samma sätt? Är dialogen snabb eller trög.

Fler inlägg om dramaturgi och eller Fröken Julie
- Läraren Catharina Dreiman på Gärdesskolan satte upp pjäsen Den övergivna dockan med sina elever och skrev 5 blogginlägg om arbetsprocessen fram till finalen.
- Dramatikern Elisabeth Croneborg berättar om Dramaturgins byggstenar och om Den dramaturgiska modellen i två blogginlägg.
- Centrum för dramatik har en bra sida för skolor om teater och dramaturgi.
- Kulturrådet har skrivit om Jordi Alemeida från Sturebyskolan som använder drama för att undervisa i engelska.
- MTM, myndigheten för tillgängliga medier har gjort lektionsförslag till Fröken Julie
- Fröken Julie och könsmakten, Boel Selden har använder Fröken Julie för att illustrera olika psykoanalytiska verk, Sigmund Freud och Jessica Benjamin
- Michaela Forssén har en webbsida om kreativt skrivande, här får eleverna tips på hur de kan tänka för att driva handlingen framåt genom intriger.

Läsa eller titta på Fröken Julie
Fröken Julie finns att låna i gruppuppsättning på Cirkulationsbiblioteket . Du kan också hämta pjäsen från Dramawebben, då får du även med författarens förord och miljöbeskrivningar. Pjäsen finns filmad i många versioner och tillgänglig via SLI Medioteket . Helena Bergström har gjort en variant på Fröken Julie, Julie som du kan låna/streama från Medioteket och till den har Filminstutet gjort en filmhandledning . Här en filmad intervju med Helena och skådespelarna.

På YouTube finns det otaliga filmer på Fröken Julie, skoluppsättningar, trailers och klipp med de viktigaste scenerna i föreställningen, bland annat från Stefan Larssons starka uppsättning på Dramaten med Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie. I filmen berättar också skådespelarna om nyckelscenerna och hur de valt att tanka scenen.
Fröken Julie på en och en halv minut
Mats Wahl och Bokförlaget Opal utlyste en filmtävling för landets alla unga 2013. Uppgiften: Fånga så mycket som möjligt av handlingen och känslan i Strindbergs Fröken Julie på 3 minuter. Juryns motivering ”Filmarna har en idé som är genomförd med avsevärd precision. Vad gäller sammanfattningen av dramat är den fyndig och träffande. Den filmiska gestaltningen är utmärkt. Vi möter en självfixerad och i spegelvärlden fångad Julie som blott förmår dansa med sig själv. Det finns en skönhet i berättartekniken som är slående. Slående är också hur väl filmarna lyckas skapa en film som går fram till åskådaren som någonting färdigt och komplett, trots att endast nittio sekunder används.”
Fler bilder från Fröken Julie på Dramaten







Kulan i sociala media
Kulan på Facebook och twitter , kulturerbjudanden och tips på hur du kan arbeta med estetiskt lärande. Elisabeth Söder, elisabeth.soder@stockholm.se