Jobba som Fogelström i Stockholmskällan
Har dina elever också reagerat på alla ovanliga ord och yrkesbenämningar i Mina Drömmars stad? På träffen som Kulan anordnade på Medeltidsmuseet berättade Stockholmskällans redaktör, Martin Nyblom att när han gick i årskurs 8 i Petrus Magni skola i Vadstena ägnades en hel lektion åt att samtala om ordet sumprunkare.
Sumprunkare är ett yrke som förekommer i Mina Drömmars stad. Henning får arbete som sumprunkare vid Fiskarhamnen intill Slussen. ”De tog sig ombord på en ålandsskuta som kommit med fisk i skymningen. Fisken skulle inte auktioneras bort förrän nästa morgon. Det var sumprunkarens uppgift att hålla den vid liv genom att hela natten ha båten i rörelse så att vattnet cirkulerade.” Sumprunkarna räknades till gruppen sjåare och hade lågt anseende.
Arbetet inför stadsserien
Per Anders Fogelström samlade på sig enormt mycket material inför arbetet med Stockholmsserien. Alla böcker och arkivmaterial är donerat till Stockholms stadsmuseum som bland därigenom bland annat fick 80 hyllmeter litteratur om och av Stockholm och stockholmare med tyngdpunkt på 1800 – 1900-talet. Bland materialet finns ett fotografi på en man som matar en ekorre, sittande på en bänk på Skansen. Kanske gav den bilden upphov till kapitlet Vårens vandrare i En förvandlad stad? ”Och nu hade han väl kysst henne ändå – om inte en gammal farbror kommit stultande och slagit sig ner på deras bänk. Gubben hade nötter med sig och några ekorrar kom kilande, Henning och Barbro satt kvar och såg på. Men de satt mycket närmare varandra nu och det var kanske inte bara för att ge plats år bänkgrannen.”
Hennings första intryck av Stockholm
Många av de lärare som arbetar med nyanlända elever i bokprojektet Mina drömmars stad har tagit fasta på Hennings första intryck av Stockholm där han kom och gick över Liljeholmsbron mot Hornstull ”Först var staden en besvikelse: staden fanns där inte! En lång och skranglig flottbro av trä ledde över vattnet mot några låga hus som skymtade intill träden på andra sidan. Mellan husen med sina svarta tak och skorstenar fanns en glugg, tullporten. Men bortom tullhusen inte någon stad utan bara nya tobaksland och grå berg. Och moln av svartvita skator över flacka fält.
Stockholmskällans kartor
Eleverna får berätta om sitt första intryck av Stockholm. Oavsett bakgrund är alla elever förvånade över att Hornstull på den tiden var landsbygd med stora odlingar. Du kan använda Stockholmskällans kartfunktion och söka fram kartor från 1733 till nutid.
Vi behöver inte gå tillbaka till sekelskiftet för att påminnas om att många stockholmare har levt som jordbrukare i staden. Kvinnan på bilden som står vid spisen i sitt kök i Tensta är fotograferad 1966, sista hyresgästen i Tensta.
Söka efter Per Anders Fogelström i Stockholmskällan
Använder du fritextfunktionen i Stockholmskällan får du 133 träffar . Du kan begränsa antalet träffar genom att filtrera på källor. Söker du på bilder begränsas antalet till 51 träffar, bilder både på Per Anders Fogelström och bilder kopplade till Fogelströms böcker. Litteraturtips ger 72 träffar och det finns 48 texter .
Det finns tre filmer på temat, bland annat ett elevarbete, Mina drömmar stad och filmen Stora Badstugatan förr och nu. Filmklippet som saknar ljud är hämtat från Svenska Biografteaterns veckorevy 1915. Stora Badstugatan fick sitt nuvarande namn, Sveavägen 1885. I Per Anders Fogelströms roman, Barn av sin tid beskrivs gatan som dofternas gata, en gata fylld av lukt från avloppsdiken, garverier och benmjölsfabriker. Tur för alla som gick på gatan att de kunde fortsätta till Brunnsviken och ta ett dopp.
Men varför krångla till det?
Stockholmskällan har inför satt samman ett temapaket med bilder, texter och filmer för alla som vill arbeta med stadsserien. ”Henning och Lotten och många av de andra figurerna i Fogelströms stadserie är påhittade, men den miljö de rör sig i har skapats utifrån det historiska källmaterial som Fogelström samlade på sig. Resultatet blev en fiktion på verklighetens villkor. Strejkerna, demonstrationerna, upploppen och andra händelser som påverkar figurerna är historiskt belagda och har inträffat på riktigt.”
Tidigare inlägg på tema Fogelström och Mina Drömmars stad
- Vi fortsätter att uppmärksamma 100-årsminnet av per Anders Fogelström
- Stockholms skolor och Fogelströmåret
- Mina drömmars stad, Kista i mitt hjärta
- Mina drömmars stad, våra elevers historia?
- Är Stockholms historia din historia?
På KULSTHLM är vi alla redaktörer
På facebookgruppen KULSTHLM är vi alla redaktörer och kan lägga upp tips om evenemang och likande som andra har glädje av inför arbetet med Mina drömmars stad. Berätta gärna hur du arbetar och glöm inte att lägga upp bilder från böckerna och eventuella bokfester. Tipsa också om ni har vernissage någonstans utanför skolan , om press har skrivit om er eller om klassen bloggar om Fogelström
Bilder från Stockholmskällan
Vägvisare till Henning och Lottens söder, 1860-1843
Hamnen vid Slussen Sumpprunkare:
Äldre man matar en ekorre, fotograf Lennart af Petersens(1913-2004) skapad 1945, Fotonummer F 35523
Kök i Tensta, fotograf Fredriksson, Göran H, Bildnummer SSMFb001653
Stora Badstugatan, Ateljé Larsson Fotonummer Fa 49540 ; Fotonummer POSC 427 ; Fotonummer C 13
/Elisabeth Söder
Vill du vara med eller har frågor om bokprojektet så kontakta mig, elisabeth.soder@stockholm.se