Läs- och språkglädje genom författarbesök

Hur är det att vara författare? Varför gjorde huvudpersonen så? Vad var jobbigast att skriva? Detta är några frågor som kan dyka upp i klassrummet när en författare kommer på besök. Läsning pågår har funnit sedan 1998 och innebär att skolor ges möjlighet att boka  författarbesök som är subventionerade av Kulan.

lasning_pagar_hoguppl

En av de deltagande författarna är Melody Farshin som debuterade med boken Mizeria hösten 2018.

läsning pågår 1

Melody berättar under ett besök i åk 8 på Sundbyskolan att hon jobbade i över ett år med boken. Under den tiden vågade hon inte berätta för någon att hon skrev den eftersom hon inte trodde att den skulle bli utgiven. (Detsamma gäller nog många författare, exempelvis så berättade Jonas Khemiri inte ens för sin familj om sitt skrivande, de fick vetskap om det först när debutromanen Ett öga rött gavs ut.

Huvudpersonerna i boken, tvillingarna Ali och Aisha, är karaktärer som Melody själv saknade att läsa om när hon växte upp. Personer som hon kunde känna igen sig i, vanliga personer i förorten som inte är kriminella. Eleverna i klassen lyssnar intensivt i 60 minuter och hinner också ställa en del frågor, bland annat om vad som händer med Ali och Aisha efter bokens slut (där fick de dock inget svar utan får lov att vänta på fortsättningen som kommer i september). Melody avslutar besöket med att säga att alla som bär på berättelser inom sig har rätt att få berätta dem på sitt eget sätt, hon uppmanar eleverna att inte låta någon annan tala om hur de ska göra utan lita på sin egen känsla. För oss som lyssnade kommer författarbesöket att leva kvar länge!

För Stockholms grundskolor riktar sig Läsning pågår till åk 5 på våren och åk 8 på hösten. Grundsärskolan kan nyttja erbjudandet under båda terminerna oavsett årskurs. Gymnasie- och gymnasiesärskolan kan boka hela läsåret. Bokningarna sköts av Författarcentrum Öst och anmälningsavgiften är endast 1050 kr/lektion (ordinarie pris 4000 kr).

Deltagande författare utses av en referensgrupp av bibliotekarier. Den som bokar väljer själva vem man vill ska komma till skolan utifrån det breda urval som finns på författarcentrums hemsida. Det finns även en särskild lista med författare som är vana vid att besöka grundsärskolan.

Gy. böcker

Cirkulationsbiblioteket erbjuder alla kommunala skolor gruppuppsättningar om minst 10 böcker av den bokade författaren i god tid innan besöket (för gymnasiet i mån av tillgång). Läsning pågår är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen, kulturförvaltningen och Författarcentrum Öst. För mer information klicka här.

/Jenny Karlsson, Medioteket


Kontakt med Kulan

Följ oss på Kulan facebook så missar du inte erbjudanden och information.
Prenumerera på Kulans veckobrev
Elisabeth Söder

 10155406_301412560009659_1397385610_n

                                                                                                                                                                                                                                                                         

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.