Se upp för dörrarna, dörrarna stängs!

På Pärlan, som är en specialavdelning för barn med diagnoser inom autismspektrum, har intresset för tunnelbanan varit stort under terminen. Vi har gjort egna tunnelbanevagnar, tittat på filmer projicerade på vår kub, varit på Spårvägsmuseet och mycket annat. Vid tillverkningen av tunnelbanevagnen har det varit mycket viktigt att den är blå och vit. Det var också viktigt att det skulle finnas en knapp med en pil på som man kan öppna dörrarna med.

rita klippa klistraBarn som vanligtvis inte tycker så mycket om att rita och klippa har ändå gjort det, för att få dit knappen var viktigt! Barn som annars tycker att det är lite kladdigt med färg har hjälpt till att måla flera tunnelbanevagnar.

Tunnelbanenätet byggs utT-centralen

Efterhand har tunnelbanenätet byggts ut och spridit sig över hela avdelningen. I hallen ligger T-centralen. På T-centralen är det byte mot övriga linjer samt pendeltåg, som hos oss går till Tullinge (i ateljén). Barnen har inspirerats av varandra och också varit tvungna att samsas och samarbeta. Ska man åka två i samma vagn måste man ge plats åt kamraten och sedan gå åt samma håll.

 Nya ideér

kollageDet har kommit nya ideér och lösningar från barnen. Innan vi hade gjort hål i botten på kartongerna hoppade ett barn fram med kartongen. På så sätt tog hen sig från station till station. Ett annat barn tog det mindre Briotåget, det kan också köra längs blåa linjen som går till slutstation Kungsträdgården. Behöver man en station med perrong, kan man använda pallarna att bygga med. Vid varje station stannar tunnelbanan och talar om vilken station det är. Snöret vi satt i, för att koppla ihop vagnarna med, kan man också dra den tomma vagnen efter sig med.

Text: Eva Hillerbrant
Foto: Förskolan Pärlan
Förskolan Pärlan, förskola för barn med diagnos inom autismspektrum
Hornsbergs förskoleområde

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.