Kan du visa leg?

Har du utbildning för den skolform, de ämnen och de årskurser du undervisar i? Om Ja på alla tre, då får du sätta betyg från 2012 enligt propositionen som Jan Björklund presenterade idag. Annars måste du komplettera din utbildning senast 2015. Utan legitimation måste du annars ta hjälp av en lärare som har leg, och denna har även företräde om man tycker olika (vilket medfört en ändring i  skollagen).

Detta med leg gäller ju inte bara betygsättning utan även undervisning och bedömning. Utexaminerade lärare ska få ett års provtjänstgöring (när man då inte får sätta betyg) under handledning av en mentor och kan därefter ansöka om leg hos Skolverket, om rektor tillstyrker.

Vi funderar på:

– om lärare utan leg får göra bedömningar i form av t.ex. skriftliga omdömen under sin provtjänstgöring eller om man genomgår kompletterande utbildning?

– om det kommer tas fram kriterier så det blir tydligt och likvärdigt för lärare och rektorer vad som krävs för en godkänd provtjänstgöring? (man talar om kompetensprofiler?)

– hur man kvalitetssäkrar mentorskapet? Vem får bli mentor, och vilka möjligheter och kanske även skyldigheter ges man?

Se webbutsändningen om lärarlegitimation här. Läs i DN och SvD.

OBS. Bilden ovan är ett montage.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.