”Fuskas” det med nationella proven?

Jonas Vlachos, nationalekonom, pratar i en intervju i radio om att det idag inte finns regler om hur mycket lärare ska förbereda eleverna inför de nationella proven. Det är också upp till skolorna att själva bestämma om eleverna ska få använda datorer eller inte. Han menar att detta gör att proven inte är rättvisa och likvärdiga. Han tror att den växande konkurrensen mellan skolor i många kommuner gör att drivkraften för skolorna att redovisa höga provresultat har ökat. För att förbättra likvärdigheten tycker han att Skolverket borde införa striktare regler kring de nationella proven. Se tidigare inlägg om teaching to the test här.

Jan Björklund uttalade sig även häromdagen och vill förbjuda elever att ha med sig mobilen när de skriver prov.
– Att elever tillåts sitta med påslagen mobiltelefon under provsituation och då kan surfa på nätet och ta fram svaret är naturligtvis inte acceptabelt, säger han.

Nu tror vi väl inte att det är så vanligt att elever använder mobiler på prov, om man inte angett det som processtandard, och tänker att om man kan använda en mobiltelefon för att enkelt surfa fram svaret på alla frågor på ett prov så är nog provet felkonstruerat…

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.