Nya nationella prov

Now we know! Skolverket har svarat  (på twitter där de just blivit aktiva!) och säger att det ska bli en provomgång med nya nationella prov i NO och SO i sexan och SO i nian 2013 och skarpt från våren 2014. Uppdraget kommer från ett regleringsbrev från regeringen.

”Skolverket ska utarbeta samt förbereda införandet av nationella ämnesprov i årskurs 6 i grundskolan och sameskolan samt i årskurs 7 i specialskolan i biologi, fysik och kemi (NO) samt i geografi, historia, religion och samhällskunskap (SO). Skolverket ska vidare utarbeta och förbereda införandet av nationella ämnesprov i årskurs 9 i grundskolan och i årskurs 10 i specialskolan i geografi, historia, religion och samhällskunskap. En obligatorisk utprövningsomgång ska genomföras för samtliga prov under 2013. Proven ska börja användas från och med vårterminen 2014. En elev ska endast göra ett prov i SO respektive ett prov i NO per årskurs och år.”

2 kommentarer

 1. Åsa Johansson, 1 juni 2011

  Hej
  Nationella ämnesprov behöver anpassas för dyslektiker med läs- och skrivstöd och utökad tid, ev muntliga svar.
  För elever med språkstörning visar forskning att de med flervalssvar får en mer likställd möjlighet att visa sin kunskapsnivå. De kan behöva samma hjälp som dyslektiker också.
  Jag förutsätter att detta ska tillämpas i kunskapsprov?

  Jag får som utredande logoped ofta frågor om varför barn i yngre årskrurser inte får använda hjälpmedel/anpassningar vid nya nationella prov, ex i svenska. Jag har antagit att man vill få en bild av läs- och skrivfärdigheter i hel elevunderlaget men att det inte innebär att provförfattarna menar att dyslektiekr och språkstörda elever ”måste” klara dem för att anses godkända i sina studiemål??
  Med vänlig hälsning Åsa Johansson leg logoped
  Piteå älvdals sjukhus 0911-753 83
  Länslogopedin Norrbotten NLL
  som går på semester i morgon men läser mail i början på juli…

  • plundgren, 1 juni 2011

   Till nationella proven brukar finnas anvisningar om anpassningar och några svar på dina viktiga frågor kanske du hittar här: http://www.skolverket.se/sb/d/295

   med vänlig hälsning, Pernilla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.