Bedömning på (av) lärarutbildningen: underkänt?

Ibland funderar jag på vad man lär sig av den praktik man ingår i. Om man går lärarutbildningen och bara har 6-7 timmars undervisning och övrig tid består mycket av ”eget arbete” – vad lär jag mig av det? Jag kan även fundera på vad man lär sig om bedömning av den praktik och erfarenhet man får som elev och student? Det är ju lätt att undervisa som man blivit undervisad, eller bedöma såsom man själv fått uppleva bedömning. Vi vet att just bedömning varit frånvarande i mångas lärarutbildning men ska nu ingå som en obligatorisk del, men man kan ändå fundera över att det kan upplevas bli en liten del om övrig bedömning inte är pedagogisk.

Jag har en före detta elev som studerar till lärare och jag fick se bedömningen av en tenta i engelska de nyligen gjort.

Det ser ut som att  man tydligen satt en gräns för att få godkänt vid runt 60 % och för att få VG vid 80 %. Så 78 % (av vadå?) blir då enbart ett godkänt betyg, medan 80 % räcker till ett VG… Kommer förstås osökt att tänka på Astrid Petterssons ”Det är viktigare att göra det väsentliga mätbart än att göra det lätt mätbara till det väsentligaste”. Trodde även att sådant här var ganska ovanligt då många universitet och högskolor varit med i Bologna-processen. Jag funderar över hur detta påverkar den egna bedömningspraktiken som färdig lärare? Synen på kunskap? Längre ner i den facebook-grupp som min före detta elev och hennes lärarstuderande kamrater ingick i fick jag även se den rätta raden på en annan tenta:

b,a,b,d,a,c,a,c,d,a.

Suck.

/Pernilla Lundgren

1 kommentar

  1. Elin, 17 januari 2014

    Igenkänning! På min egen lärarutbildning som jag avslutade under förra året fanns vid praktiktillfällen följande omdöme att välja bland för de som varit våra handledare: underkänd, godkänd och utöver det normala. Det finns en del mer att önska av bedömningarna som görs på utbildningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.