Nu börjar Läslyftet på 22 skolor

Till hösten startar Läslyftet på allvar runtom i Sverige. Redan i maj börjar utbildningen för de handledare som ska driva det kollegiala lärandet på sina skolor. I Stockholm deltar 22 kommunala grundskolor i Läslyftet med statsbidrag.

Det statsbidrag som Stockholms stad har fått räcker till 29 handledare. Statsbidraget motsvarar 10 procent av handledarens tjänst, vilket innebär handledning av en grupp på 6–10 lärare. Vissa skolor får bidrag till 20 procent av en tjänst, vilket räcker till handledning av 12–20 lärare. De skolor som har fått 20 procent kan välja att ha två handledare på 10 procent eller en på 20 procent. Skolorna kan också välja att skjuta till mer tid för handledning utöver det som statsbidraget räcker för.

De skolor som fått bidrag för att delta i Läslyftet under läsåret 2015/2016 är:

 • Bredängsskolan
 • Söderholmsskolan
 • Skanskvarnsskolan
 • Rågsveds grundskola
 • Enskede skola
 • Blommensberg
 • Nybohov/Ekensberg
 • Hökarängen
 • Mälarhöjden
 • Trollbodaskolan
 • Kungsholmens grundskola
 • Rinkebyskolan
 • Matteus skola
 • Skarpatorp
 • Skarpnäcks skola
 • Lugnets skola
 • Enbacksskolan
 • Elinsborgskolan
 • Spånga grundskola
 • Långbrodalsskolan
 • Sjöängsskolan
 • Bagarmossen/Brotorp

Om din skola inte har fått statsbidrag finns möjligheter att delta i Läslyftet ändå. En skola kan driva det kollegiala lärandet på egen hand med hjälp av Läslyftets material och metod. En skola som väljer det alternativet får finansiera det på egen hand och handledaren kommer inte att kunna gå den kurs som Skolverket erbjuder. I kommande blogginlägg kommer vi att berätta mer om hur man kan planera för att delta i Läslyftet utan statsbidrag. Från och med hösten 2016 kommer fler skolor att kunna delta med statsbidrag.

Kristina Ansaldo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.