Bra tid med elever kräver engagemang

Zits är en fantastisk serie, vilken jag – precis som Baby blues samt Kalle & Hobbe – ofta tar med i veckobreven till föräldrarna. I dagens strip har tonåringen tillfälligtvis lämnat hemmet och mamma Zits säger för sig själv ”Sen Jeremy åkte har hushållsarbetet varit en baggis. Jag har till och med hunnit skriva lite grand. Jag känner mig pånyttfödd!”. I sista rutan tänker hon: ”Inget gör en till en bättre förälder än att bli av med sin unge några dagar.”

Parallellerna till lärarledarskapet är inte alls svåra att dra. Jag har inget emot mer tid med mina elever – så länge det också finns möjligheter till återhämtning utan några elever i närheten. Redan nu har jag börjat planera, strukturera nästa läsår. Jag tror det blir bra och givande, med stor kunskapstillväxt hos eleverna. Kommer då att arbeta i klassen måndag, torsdag, fredag – så att jag både inleder och avrundar veckan. Finns stor potential i det. Att jag samtidigt har möjlighet att göra annat tis-ons gör att jag orkar arbeta vidare som lärare – och ofta kommer laddad med nya intryck, upplevelser, kunskaper.

Midsommar fylls av aktivitet, ska i år leda dansen kring ytterligare en midsommarstång. Dels på Hersby hembygdsgård i Sollentuna, som nu har 72 år av tradition med midsommarfirande. Dels på Överjärva gård i Solna, som i år försöker anlägga en ny tradition med midsommarfirande. Till Hersby brukar det komma ca 7000 personer, så det blir 3-400 i ringarna kring dansen. Till Överjärva blir det spännande att se hur många som hittar första året. Roligt är det hursomhelst att leda glada barn och föräldrar i dans! Att leda midsommardansen har också det många paralleller till ledarskapet i klassrummet. Det går inte utan engagemang. Kompetens, erfarenhet, entusiasm hjälper till. Tydlighet är nästan lika viktigt som engagemang. Men utan engagemang går det inte. En mentor myntade uttrycket ”som körledare måste jag alltid ha minst 1% roligare än deltagarna, har jag inte det får deltagarna till sist tråkigt”. Tidigare midsommaraftnar har jag lett 4 pass med lekar. Det går bra, men efteråt är man bra trött. Tur man får lite paus fram till alla julgransplundringar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

<p>Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även <a href='http://pedagogblogg.stockholm.se/mblixt/comment-subscriptions/?srp=22&srk=&sra=s'>prenumerera</a> utan att lämna en kommentar.</p>