Veckans Bästa & IUP hela veckan…

fredag hela veckan, fredag hela veckan, fredag hela veckan lång. Så känns det just nu efter en oerhört intensiv vecka, vilken – som vanligt – bjudit på både högt och lågt.


En av veckans höjdpunkter var den individuella genomgången av varje elevs IUP-hjärta. IUP-hjärtat är en sammanfattning av elevens IUP (Individuella UtvecklingsPlan) i en trivsam ”lågstadieform”. På hjärtats vänstra sida står elevens styrkor/förmågor (av eleven utvalda nyckelord). Till höger står elevens utvecklingsområden (av eleven utvalda nyckelord). Nästan varje vecka görs en check – hur ser det ut? Är vi på spår? Vad kan vi utveckla vidare? Vad har vi att bygga på?

Hjärtat är fastklistrat inne i elevens IUP-mapp. I denna mapp förvaras elevens kopia av aktuell IUP. Nästan varje fredag väljer också eleverna ut ”Veckans bästa”. Det kan vara något de gjort i skolan som de lärt sig mycket på, var roligt att göra, som de är stolta över – ja, det är en ganska vid tolkning där eleven har hela tolkningsföreträdet vad som ska lyftas som ”Veckans bästa”. Är det en stencil ta man med den, är det en sida man läst tar man en kopia, är det en sida i någon lärobok tar man en kopia på den, är det något mer immateriellt skriver man en egen sida om det. Eleverna häftar även på en kort reflektion ”Denna vecka valde jag …… som veckans bästa, därför att ……”. Veckans bästa är mycket bra att ha när det kommer till de elevaktiva utvecklingssamtalen. Dels ger de en trivsam inledning, dels är det ett oändligt material som kan ”fylla tiden” med något vettigt.

Lärarkandidaten (jag vill inte skriva lärarstuderande, det låter så tamt) spelade också in varje elevs läsläxa, vilken eleverna fick lyssna på tillsammans med lärarkandidaten och sedan ge sig själv tips att bygga vidare på. Dessa individuella tips – skrev hon på varsin post-it som också klistrades fast. Kändes som det gav ytterligare skjuts och fokus.

Det känns bra att vi faktiskt i alla fall tagit steg mot att IUP ska vara ett levande dokument och inget som man bara lyfter fram på utvecklingssamtalet (och då ofta konstaterar att man inte riktigt följt upp de mål man satte sist?). Det kan förstås utvecklas ytterligare, men ”steg åt rätt håll är viktigare än stora steg”. Idén och inspirationen till det hela kommer faktiskt från en i övrigt riktigt usel fortbildningsdag, med en illa förberedd föreläsare som mest lekte ”HTG-leken” (Huvudsaken Tiden Går) med oss. MEN, en sak närmast i förbifarten var frågan att diskutera ”Hur kan vi göra konkret för att lyfta elevens IUP varje vecka?”. Så kan det gå! Men nu tar jag fredag!

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

<p>Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även <a href='http://pedagogblogg.stockholm.se/mblixt/comment-subscriptions/?srp=266&srk=&sra=s'>prenumerera</a> utan att lämna en kommentar.</p>