Imponerande Islamkalender

Föreläste i början på terminen på Stiftelsen Islamiska skolan, en på många sätt givande föreläsning.

Såhär efteråt är det två saker som verkligen satt sig i minnet. En av dem är väldigt fysisk:

Alla elever och lärare tilldelades en riktig, spiralinbunden kalender vid terminsstart. I kalendern finns alla viktiga datum redan på plats:

  • föräldramöten
  • friluftsdagar
  • studiedagar
  • sista dag för betyg
  • elevråd
  • idrottsdagar
  • temadagar (FN-dag mm)
  • nationella prov
  • osv

Jag fick ett exemplar och blev oerhört imponerad, hos oss brukar det dröja flera veckor in på terminen innan vi har ett spikat kalendarium – ett kalendarium man sedan dessutom håller på och gör ändringar i när det visar sig att idrottsdagen behöver flyttas fram eller tillbaks mm mm.

Jag blev förstås nyfiken och ställde frågan hur de hade samverkat kring datumen och hur mycket som brukade ändras. Svaret blev ungefär:

Allt samverkades i juni, vi vet lika mycket då som nu hur läsåret ska bli. Och det är en av fördelarna med en tryckt kalender – man håller inte på och ändrar fram och tillbaks, utan alla vet vad som gäller: elever, föräldrar, lärare, övrig personal, ja även rektor måste förstås hålla på det som står tryckt.

Dessutom fick de på detta sätt effektivt hem all allmän information om skolan – inklusive Likabehandlingsplan, telefonnummer, Krav som föräldrar kan ställa på skolan, Krav som skolan ställer på föräldrar mm mm.

När jag gick i skolan hade jag alltid en kalender med aforismer längst ned på varje sida (de bästa använder jag fortfarande nog så ofta). I denna fanns det istället verser från Koranen. Men i princip samma sak, något tänkvärt att bära med sig.

Precis som jag alltid får nya saker att bära med mig till skolan/arbetslaget/mitt klassrum/andra föreläsningar/nästa bok när jag är ute och föreläser eller hälsar på i andra skolor. Fler borde få chansen att lyfta blicken från den egna katedern/skolan då och då!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

<p>Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även <a href='http://pedagogblogg.stockholm.se/mblixt/comment-subscriptions/?srp=383&srk=&sra=s'>prenumerera</a> utan att lämna en kommentar.</p>