Vän på Facebook?

Återkommande ämne på Edcamp

Intervjuades nyss i Nyhetstimmen P4 Väst på temat ”Ska lärare vara vän med elever på Facebook?” (19:10 in i sändningen). Lärare och sociala medier är en aktuell fråga som ytligt sett kan kännas enkel, men när man funderar djpare blir alltmer komplex. Lärarnas yrkesetiska råd har ägnat den en hel del fokus under hösten och våren, igår släpptes ett uttalande: Råd om lärare och sociala medier. Lärares yrkesetik är som tur är ett område där de båda förbunden har en fungerande kontaktyta i det fristående men gemensamt finansierade Lärarnas yrkesetiska råd, så pressmeddelandet gick ut samtidigt från LR och Lärarförbundet.

Frågan är som sagt komplex, det viktigaste måste vara att man tar medveten ställning. I en mer svart-vit tillvaro skulle det kunna finnas enkla lösningar och otvetydiga policys, men nu är skolvardagen så mycket mer komplex – att lärare prioriterar olika gör skolan rik. Själv har jag funnit mycket kraft och energi hos det vidgade kollegiet, men vet också att en del kollegor inte gillar tanken på att exponera och exponeras på detta sätt – vilket jag har full respekt för.

Jag hoppas och tror att rådets råd (!) kan tillföra diskussionen ett och annat, dialogen lärare emellan är oerhört viktig. Några snabba röster: Frekar06Tysta Tankar, Välkommen till verkligheten, Pedagogisk verkstad, 100% Jardenberg, Max Entin – förhoppningsvis följer många fler! Jag är övertygad om att en stark och förankrad yrkesetik gynnar såväl lärare som elever, precis som en väl utvecklad ödmjuk orubblighet.

Vad anser du? På vilka grunder?

 

4 kommentarer

 1. Bitte, 13 mars 2012

  Facebook är ett fantastiskt medel att nå eleverna, mycket bättre än mobiltelefon och mail. Jag uppfattar det som att ungdomar (jag är gymnasielärare) idag tycker att det är nästan skrämmande att prata i telefon – jag gissar att det är ovanan. Men jag vill inte exponera mitt privatliv eller mina vänners med att vara vän med dem på fb, så jag har löst det så att jag också har ett lärarkonto. Där är jag bara vän med elever och personal på skolan, ingen annan, och mina mentorselever och jag har en stängd grupp där vi delar egen info med varandra – funkar jättebra!

  • Magnus Blixt, 13 mars 2012

   Ja, att ha separata konton är en av Lärarnas yrkesetiska råds konkreta rekommendationer. Sedan är det viktiga att man tar medveten ställning och har funderat igenom sina vägval, så att det fungerar för en själv, för ens elever och för ens undervisning.

  • Eva-Li, 14 mars 2012

   Jag har inte riktigt koll på det men jag har hört någonstans att man inte får ha flera konton på Facebook. Att Facebook inte tillåter flera konton för samma person. Vet ni två något om det? Skulle vara intressant att veta.

   Man skulle kunna lösa det med att ha en sida i stället, som Pedagog Stockholm har. Från den kan man ställa om så att man surfar som sin identitet på sidan, istället för att vara sig själv. Som vi gör på Pedagog Stockholm.
   /Eva-Li

 2. Pingback #skolchatt om sociala media « You're no different to me

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

<p>Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även <a href='http://pedagogblogg.stockholm.se/mblixt/comment-subscriptions/?srp=532&srk=&sra=s'>prenumerera</a> utan att lämna en kommentar.</p>