Självstjälp eller Självhjälp?

Hur får vi egentligen till det moderna arbetet? Arbetet som flyter effektivt. Där mål nås och potential uppfylls? Där nödvändig dokumentation görs som en naturlig del av arbetet. Utan att vi för den sakens skull blir sönderstressade och får sömnproblem, vilket i sin tur snabbt leder till inlärningsproblem och avtagande utveckling? För såväl lärare som elever.

Jag tror som så ofta att det handlar om att finna en BALANS i tillvaron. Precis som Alexander Rozental på Psykologifabriken tror jag det moderna arbetet handlar minst lika mycket om input som om output. Man måste inse sin egen begränsning och välja att se good enough istället för ständigt not enough. Sådant är lärarjobbet – man kan alltid göra lite till. Läsa lite till. Förbereda lite till. Dokumentera lite till. Men till vilken nytta är man när man är utarbetad, trött och bitter? Knappast någon.

Själv tror jag mer på lärares ödmjuka orubblighet – och medvetna val. Att våga välja bort och fokusera på det man gör bäst och det som tillför mest kunskapstillväxt ligger i linje med såväl det moderna arbetet som med lärares yrkesetik.

 

2 kommentarer

  1. Miss Åsa, 27 mars 2012

    Självklart är det så att man måste se vad man gör och inte vad man inte hunnit med. Det låter lätt att man ska prioritera men det är inte alltid det lättaste i detta yrke. Folk drar i en åt olika håll och man ska göra både akuta saker med elever som mår dåligt och planera verksamheten i ett längre perspektiv. Dessutom gör man ibland inte de bästa valen när man redan är stressad och slutkörd. Detta är en mycket viktig fråga som borde diskuteras mer. Bra att du belyser den!
    Miss Åsa

    • Magnus Blixt, 27 mars 2012

      Tack. Instämmer tillfullo i att prioritera klokt verkligen inte är så enkelt som det låter. Om det ens låter sig göras. Det är ju tyvärr inte alltid så att man i förväg kan veta vilka konsekvenser olika handlingar får – på kort och på lång sikt. Men absolut – om vi reflekterar över det och diskuterar det hela mer så ökar sannolikheten att vi gör fler visa val än om vi inte gör det, om detta är jag övertygad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

<p>Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även <a href='http://pedagogblogg.stockholm.se/mblixt/comment-subscriptions/?srp=479&srk=&sra=s'>prenumerera</a> utan att lämna en kommentar.</p>