Historisk fördjupning

20120509-101404.jpg
Förra veckan var vi på Universitetet, denna vecka står Historiska museet på schemat. Både som fördjupning i det vi redan undervisat och lärt oss om och som introduktion till det som komma skall.

20120509-102731.jpg
Jag har, med några enstaka undantag, mycket goda erfarenheter av museipedagoger. Idag fick vi riktig Jackpot – att kunna fånga 24 nioåringar i 25 minuter runt ett skelett kräver sin ämneskunskap, särskild pedagogisk undervisningsförmåga och stenkoll på sitt ledarskap. Även didaktisk förmåga i vägvalet vad som bör lyftas och varför, förstås. De 25 minutrarna följdes dessutom av ytterligare 42…
Museibesök och liknande tillför inte bara bra undervisningsdelar/komplement och vidgade vyer. De ger även mig som lärare nya möjligheter att se och om inget annat i minnet dokumentera elevers förmågor. Inte minst bra såhär i Utvecklingssamtalstider – elevledda eller ej.

20120509-104454.jpg
Men å – efter denna fantastiska traditionella undervisningssituation, vilken avrundades från flertalet elever med:

Å nej, är det redan slut, jag vill veta mera!

skulle jag så gärna vilja låta eleverna jobba vidare en timme med varsin iPad och blogginlägg, men vi är än så länge fast i 1-26, plus en stationär (!) dator. Men det kommer väl så småningom, detta paradigmskifte, man kan påminna sig om att den idag självklara Smartboarden vid terminens början var en svart (!) tavla…

20120509-105209.jpg

20120509-110952.jpg

Att sedan få avrunda besöket med att en medföljande förälder bjuder alla barn på glass – och på köpet får lite konkret multiplikation (sex bänkar med fyra barn på varje blir…) gör att vi påminns om dessa Stjärnglanständningsögonblick
som vara och verka i skolan så ofta kan bjuda om man bara bjuder in dem (det behöver man förstås inte lämna klassrummet för att uppleva).
20120509-130402.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

<p>Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även <a href='http://pedagogblogg.stockholm.se/mblixt/comment-subscriptions/?srp=587&srk=&sra=s'>prenumerera</a> utan att lämna en kommentar.</p>