Årets Barnbio 2015

”Film gör världen större och barn gör världen bättre.”

Under högtidliga former delades Biografcentralens utmärkelse Årets Barnbio 2015 ut i Malmö Rådhus under BUFF´s prisceremoni. Priset tilldelades Zita Folkets Bio i Stockholm. Läs tacktalet här

Medioteket erbjuder massor av kvalitetsfilm för barn i alla åldrar. Sök, se och boka på plattformen SLI/medioteket.

 

 

Sverige och rasismen – Hur gör man för att rädda ett folk?

Jag har precis köpt in Maja Hagermans välgjorda, intressanta och viktiga dokumentär, om svensk rasbiologi.

Läkaren och professorn Herman Lundborg var ledare för världens första statliga rasbiologiska institut 1922 – 35. I brett upplagda rasundersökningar skulle han ta reda på var i landet det svenska folket var rasmässigt som renast, och i vilka trakter befolkningen var uppblandad med andra som enligt rasläran var främlingar, som exempelvis finnar och samer. Uppdraget må ha varit att ”rädda svenska folket”, men egentligen hade han själv ett livslångt engagemang för en alldeles speciell sak: samerna. Man skulle kunna säga att han var besatt av rasblandning och av sitt stora vetenskapliga projekt i Lappmarken – att kartlägga samernas undergång.

Se eller boka filmen

Några platser kvar!

Lär dig använda sli.se/medioteket

Vi går igenom hur du navigerar, filtrerar och söker med hjälp av Samsök, där du utöver våra filmer, dessutom får träffar i bl.a. Wikipedia och NE. Vi visar också hur elever aktiverar konton samt hur appen SLI.se Play fungerar. Med appen kan du se film i din telefon och på surfplattan.

Missa inte att anmäla dig till dessa Gratiskurser….

Läs mer om de kostnadsfria kurserna

 

Inbjudan till nya spännande Filmbuffékvällar!

I väntan på våren vill vi sprida lite ljus och hopp med hjälp av intressanta filmer för skolan! Självklart är det gratis!

Den 18/3 visas de omtalade filmerna Girlhood och Maleficent, med starka tjejer i huvudrollerna. Två filmer som passar att ses av både tjejer och killar.

Den 23/3 bjuder vi på Småkryp, LasseMajas detektivbyrå – Skuggor över Valleby samt Pojken med guldbyxorna – tre spännande filmer för de lite yngre åldrarna.

Alla filmerna kommer i vårens skolbio och nu förhandsvisar vi kostnadsfritt för lärare, pedagoger, kulturombud, skolbibliotekarier och annan skolpersonal. Du får chansen att uppleva och diskutera med kollegor och våra filmpedagoger. Se nedan för mer information och för anmälan!

Inbjudan till Filmbuffé 18/3

Inbjudan till Filmbuffé 23/3

Varmt välkommen till Medioteket!

GRATIS! GRATIS! GRATIS!

Utnyttja alla möjligheter Lär dig använda sli.se/medioteket på bästa sätt…

Vi går igenom hur du navigerar, filtrerar och söker med hjälp av Samsök, där du utöver våra filmer, dessutom får träffar i bl.a. Wikipedia och NE. Vi visar också hur elever aktiverar konton samt hur appen SLI.se Play fungerar. Med appen kan du se film i din telefon och på surfplattan.

Först till kvarnprincipen gäller!

Läs mer om de kostnadsfria kurserna

Missa inte Filmbuffén den 10/2!

Pedagoger, kulturombud och skolbibliotekarier välkomnas till en kväll med fokus på film och filmpedagogik.
Se ”Franska för nybörjare”, ”Blodsband” eller ”Regret!” Nils-Thomas Andersson från Filmcentrum, Charlotte Lilja Pittuco, lärare i språkintroduktionsklasser på Blackebergs gymnasium samt Mediotekets filmpedagog Elisabet Jonsved finns på plats för att diskutera filmerna.

http://sli.se/shareroot/Avc_Upload/4/uploads/Filmbuffe_10Februari.pdf

Se filmer, diskutera med kvällens filmpedagoger och få tips på hur du går vidare med filmarbetet i klassen.

 

Missa inte vårterminens första Filmbuffé!

Missa inte att anmäla dig till vårterminens första Filmbuffé: 21/1 kl. 17.00-20:00.

Läs mer här: Filmbuffe_21jan_2015

Anmälan till: skolbio@stockholm.se

 

Lifetime Achievement Award – Mike Leigh!

Årets Stockholm Filmfestival Lifetime Achievement tilldelades en exceptionell och fantastisk regissör: Mike Leigh. Hans mustiga nya film om den brittiske konstnären J.M.W. Turner har premiär den 25 december. Missa den inte…

Missa inte heller Mediotekets Mike Leighfilmer!

All or Nothing I ett nedgånget område i södra London, bor snabbköpskassörskan Penny och hennes man, taxichauffören Phil. Dottern Rachel städar på ett äldreboende och sonen Rory, som är arbetslös, ligger mest i soffan och tittar på TV. Familjens grannar består av alkoholiserade föräldrar och desillusionerade ungdomar. Phil och Penny har gradvis glidit från varandra och förhållandet befinner sig i kris. En dramatisk händelse förändrar plötsligt allt…..

Hemligheter och lögner Hortense är en ung, svart kvinna som bor i London. Hon blev en gång i tiden adopterad och nu vill hon ta reda på vem hennes biologiska mor egentligen var. Till sin stora förvåning upptäcker Hortense att modern, en viss Cynthia, är vit och lever i en av Londons fattigare stadsdelar… En mästerlig och berörande film.

Vera Drake Vera Drake är en vänlig och omtänksam kvinna i efterkrigstidens England. Hon tar sig an alla i området som har behov av hjälp. Hon ger sin familj ett kärleksfullt hem trots små resurser. Men Vera har en hemlighet. Hon utför också illegala aborter på kvinnor som hamnat i svårigheter, men det går illa för en ung flicka och polisen får upp ögonen för vad som pågår. Vera Drake är inte bara en enastående film, det är också ett klassdrama, där Mike Leigh visar på den ojämlikhet som fanns inför lagen.

Medan åren går  Tom och Gerri är ett äldre lyckligt par, som fått många goda år tillsammans. Runt omkring dem finns familj och vänner, såsom Gerris yviga men ensamma kollega Mary och sonen Joe, som tycker det börjar bli lite jobbigt att alla hans vänner gifter sig. Vi får följa dem under en vår, sommar, höst och vinter – genom kärlek och värme, lycka och sorg, hopp och förtvivlan. En fantastisk film om livet…

Nytt! Nytt! Nytt!

Hallå i novemberslasket!

Missa inte alla nya titlar, som finns tillgängliga på SLI. Några exempel:
Hållbar konsumtion – Global Share
Glödlampskonspirationen
Killing us softly

Några nya  spelfilmer från Israel, Nya Zeeland, Island och Ungern.
Lite mer ”smala” filmer – men användbara och intressanta…
Zaytoun
Libanon, 1982. När israeliske stridspiloten Yoni störtar tillfångatas han av frihetsrörelsen. I fångenskap möter han 12-årige Fahed, en palestinsk flykting som till en början bemöter honom med hat, men snart inser att de delar ett gemensamt mål. Nu tvingas de överse sina skillnader och samarbeta om de någonsin ska kunna överleva länge nog för att kunna återse sina hem. En rörande berättelse om vänskapen mellan en palestinsk pojke och en israelisk soldat. En film av Eran Riklas, som även gjorde den omtalade Citronlunden.
The Weight of Elephants
Den känslige och ensamme 11-åringen Adrian har det inte lätt. I skolan blir han mobbad, lämnad hos mormor efter att mamman övergivit honom och inte nog med det, kämpar han nu mot sina rädslor och fobier sedan tre barn mystiskt försvunnit i den lilla stad där han bor. En dag träffar han Nicole, en mystisk, smågalen och fantastisk tjej som flyttat in i huset bredvid tillsammans med sin bror och lillasyster. De är kanske precis allt Adrian önskat sig och behöver! Nyzeeländaren Daniel Borgmans första långfilm är en känslosam och spännande historia, berättad ur barnens synvinkel.
Metalhead
Året är 1970, Black Sabbath har precis spelat in sin första skiva och markerar därmed födelsen av Heavy Metal. Samma år föds Hera Karlsdottir på ladugårdsgolvet till sina föräldrars bondgård, i en by på Islands karga men stillsamma landsbygd. Livet går stilla fram på bondgården, men när Helgas bror plötsligt omkommer i en traktorolycka förändras allt. För att lindra sin sorg, sin längtan och sitt samvete mantlar Helga sin brors roll, bokstavligen. Med den tuffaste skinnjackan och sin nya stenhårda persona förvandlas hon till den mest hänsynslösa hårdrockare Island skådat, och snart sätter hennes uppror formligen eld på tillvaron! Metalhead är ett prisat drama som doftar av härlig 1980-talsnostalgi och bjuder på mängder av metalmusik från band så som Judas Priest, Megadeth och Teaze. En film av Ragnar Bragason.
Skrivboken
Två trettonåriga tvillingbröder erfar en kortvarig lycka när fadern återvänder hem efter militärtjänsten. Men året är 1944 och föräldrarna blir mer och mer oroliga för deras barns säkerhet och skickar iväg dem till landsbygden där mormodern, som de aldrig träffat, bor. Av byns invånare kallas hon ”häxan” och lever sannerligen upp till sin titel när hon tar över vårdnaden av tvillingparet. De fysiska och psykiska utmaningarna är många och tvillingarna tvingas stålsätta sig. Med hjälp av en anteckningsbok lär de sig dag för dag att anpassa sig till den hårda tillvaron, och lära sig leva under nya villkor: visa ingen rädsla! János Szász omvälvande filmatisering av Agota Kristofs prisbelönta novell, som utspelar sig i ett krigshärjat Ungern under andra världskriget, är ett grymt och fascinerande drama om syskonkärlek och överlevnadsstrategier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frida och Johanna på Filmbuffé igen!

Än en gång får Medioteket ros av Johanna Fredman och Frida Swahn…Jättekul läsning tycker vi.

Läs deras inlägg här: http://pedagogblogg.stockholm.se/verktyg-for-livet/2014/10/13/filmbuffe/