Sverige och rasismen – Hur gör man för att rädda ett folk?

Jag har precis köpt in Maja Hagermans välgjorda, intressanta och viktiga dokumentär, om svensk rasbiologi.

Läkaren och professorn Herman Lundborg var ledare för världens första statliga rasbiologiska institut 1922 – 35. I brett upplagda rasundersökningar skulle han ta reda på var i landet det svenska folket var rasmässigt som renast, och i vilka trakter befolkningen var uppblandad med andra som enligt rasläran var främlingar, som exempelvis finnar och samer. Uppdraget må ha varit att ”rädda svenska folket”, men egentligen hade han själv ett livslångt engagemang för en alldeles speciell sak: samerna. Man skulle kunna säga att han var besatt av rasblandning och av sitt stora vetenskapliga projekt i Lappmarken – att kartlägga samernas undergång.

Se eller boka filmen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

<p>Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även <a href='http://pedagogblogg.stockholm.se/medioteket-bloggar-om-film/comment-subscriptions/?srp=313&srk=&sra=s'>prenumerera</a> utan att lämna en kommentar.</p>