Skräckblandad förtjusning

image
Det var kallt och halt påväg till backen. Flera hade inte vantar och hade dragit in händerna i jackans ärm. På fötterna hade några pojkar bara tunna gympaskor. Många har inte upplevt snö tidigare och visste inte vad de kunde förvänta sig. På promenaden försökte jag prata och kommunicera med en somalisk pojke som började hos igår. Träd, bil, hus och fotbollsplan. Man får en speciell kontakt när man är ute och promenerar med eleverna.
Så var vi framme och stod där mitt i backen. Några modiga vågade gå högst upp och for nedför med en farlig fart. Känslan var hisnande. Jag visade en flicka att hon kunde åka från mitten men hon skakade frenetiskt på huvudet och sa ”nej, nej”. Fler och fler vågade sig ut och vi skrattade så vi kiknade. Vilken underbar syn att se en 15-åriga kille som springer uppför en pulkabacke med ett tefat i handen och ett leende som går från ena örat till det andra. Samma pojke som förra veckan berättade om sin flykt till Sverige via Pakistan på ett lastbilsflak i 40 dagar och om kompisar som blivit tagna av polis. Han sov i flera veckor när han kom till Sverige för att han var så utmattad. Äntligen fick han vara ett barn.
– Kom nu! Jag åker med dig.
Min kollega tog flickan under armen och gick ut i backen och satte sig på ett tefat. Flickan och en till gjorde likadant. Sedan bar det av nedåt. Jag tror att alla tre skrek av både rädsla och förtjusning. Det leendet som jag sedan såg är obetalbart. Det är så häftigt att få uppleva situationer som denna med alla nyanlända elever. Detta är ett minne för livet för oss alla.

2 kommentarer

 1. Hannah, 13 januari 2016

  Det är inte annat än att det tåras i ögonen! Så fint!
  Tack vare din blogg och din inspiration så sökte jag (och kom in) på en universitetskurs i svenska som andraspråk! Ska verkligen bli roligt att få arbeta med detta sen! Tack för en så fin blogg!

  • Miss Åsa, 13 januari 2016

   Nu blir jag tårögd! Tack för så fina ord och vad glad jag blir att jag kunnat inspirera dig till att ta ett sådant beslut. Wow!
   Du kommer inte att ångra dig. Det är jätteroligt att läsa sva och att arbeta med det är ännu roligare. Tack för att du hörde av dig och berättade detta för mig.
   Stor kram till dig och lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.