Kognitivt stöd i skolan

Vi är ganska bra att anpassa skolan för att hjälpa elever som är synskadade, har hörselnedsättningar eller rörelsehinder. Men är vi lika bra att tänka på elever i behov av kognitivt stöd? Elever som har svårt att fokusera, koncentrationssvårigheter, brister i de exekutiva funktionerna som förmågan att planera, hejda oönskade handlingar och anpassningsförmåga? badrullstol
Under höstens sista Pedagogiska cafékväll berättade våra inbjudna gäster från StoCKK , Stockholms center för kommunikativt och kognitivt stöd att de exekutiva funktionerna inte är fullt utvecklade före 25 års ålder. Det är forskning jag skulle velat känna till när jag hade duster med min dotters lärare på mellanstadiet. Inga föräldrar fick information om elevernas läxor med motiveringen att det var hög tid att eleverna fick lära sig att ansvar för arbetsuppgifter, hur skulle det annars gå när de började på gymnasiet?

Vår kväll inleddes med Susanne Ljunglöf och Birgitta Wennberg berättade hur vi kan utforma den fysiska skolmiljön så att den blir kognitivt tillgänglig.  Vill du få tips på hur du kan tänka så har StoCKK  möblerat ett kök och ett tonårsrum med hjälpmedel i sina lokaler vid Odenplan. Du kan besöka utställningen på Öppet Hus på onsdagar 9-12 och en kväll i månaden 13-16. För aktuella öppettider bör du kolla på deras webbsida.

StoCKK  tillgänglighets testar också appar för att se om de verkligen är är tillgängliga. Låter enormt tidsbesparande för oss lärare. Så många appar jag har laddat ned som bara drar batteri. Susanne och Birgitta började med att visa filmen Henrik. Jag tänkte när jag såg filmen att det kan ligga mycket bakom nonchalans och tuff attityd.

Kommunikativt och Kognitivt stöd

En kognitivt tillgänglig miljö bidrar till ro och fokus och ger bättre förutsättningar för inlärning. Kognitiv tillgänglighet handlar om att se till att miljön vi vistas i gör det lätt för alla att sortera intryck, bearbeta intryck, hålla fokus, hitta och ta till sig information. Hur ser det ut i skolans entré vid anslagstavlan, i klassrummet? Kan jag rensa bort information? Gruppera, färgsätta, sätta rubriker?  Tavlan används ofta för, schema, bilder, läxor. Det kan vara för mycket information för elever som har svårt att sortera och prioritera. När du använder tavlan eller projektorn, håll kvar informationen så att alla elever hinner med, både att registrera och förflytta från arbetsminnet.

kog hjärnaIMG_4515

I klassrummet är det viktigt med logisk placering och uppmärkning.  Vad skall jag göra och när skall jag göra det? Ett sätt är att informationssanera, prioritera det som är viktigt och lyft fram det, kategorisera, exempel ämnen som hör i hop, med färg,  språk för sig, no en annan färg. Kanske koda läxor i en färg. Många elever har svårt med tidsuppfattning och att beräkna hur lång tid det tar att göra vissa saker. Vi kan hjälpa dem med att dela upp en stor skoluppgift. Yngre barn behöver kanske schema för en dag, en tydlig ordningsföljd i uppgiften. Vi kan bryta ned lektionsmoment , konkretisera undervisningen visuellt med tidslinje.

kog klocka IMG_4537 kog tidIMG_4542 kog matteIMG_4543

Koncentration

I varje klass finns det elever som har svårt att sitta still, de behöver ibland röra på sig, gå runt i  klassrummet. Många koncentrerar sig lättare om de har något att plocka med. Det finns speciell dynor som de kan prova. Några elever behöver kunna avskärma sig från intryck, kanske med hörselkåpor, möjlighet att sitta avskilt, kanske några kojor i klassrummet?

kog sagIMG_4539
Jag var på en teaterföreställning en gång, Mordet på Marat och en kvinna på första raden satt och stickade. Det var inget som hördes och jag som satt bredvid blev inte störd men plötsligt så avbryter skådespelaren i badet sin monolog och frågar om det stör henne om de spelar vidare. Det var några år sedan och numera finns det kanske mer förståelse för att vi har olika sätt att fokusera. Minns inte vad min bänkgranne gjorde resten av föreställningen men jag undrar om hon gick på någon mer föreställning efter detta åthutande.

Skoldatateket ledde pausgympa mellan passen under kvällen för att hålla fokus på topp.

kog1IMG_4522

Mediotekets Skoldatateket hade förberett cafékvällen med att tejpa upp golvet med olika färg för att alla skulle hitta, satt upp tydliga skyltar och rensat bort onödig information. Inte för att våra gäster behövde hjälp med att hitta till kök utan för att visa hur vi kan tänka. Alla besökare fick också en vägbeskrivning med bildunderstöd en dagar innan vårt event.

kog IMG_4511

Bildstöd

bild sara

Under kvällen pratade vi mycket om bildstöd och även här levde Skoldatateket som de lärde, men tydliga bilder på den förtäring som vi serverade i pausen.

kog mat IMG_4517 kog matIMG_4519

Bilder är lätta att tolka. Bilder komprimerar mycket information vilket gör det lättare för oss att hitta och förstå information. Tittar vi på sinnenas kapacitet hos människan i bit/sekund så är synen överlägen alla våra sinnen med 10 000 000 bit, sedan kommer känseln med 1000 000, hörsel och lukt ligger på 100 000 och smaken är 1000 bit per sekund.  Human Physiology 1989 Ulf Klaren 1996. Bilder komprimerar information vilket gör det lättare att få en förförståelse.

Redskap för att stötta hjärnans informationssanering

Det finns många appar och webbplatser för dig som vill arbeta med mer bildstöd.
StoCKK webbplats har många tips
Bildstöd är en fri tjänst som underlättar för sig som vil förtydliga med bilder.
Pictoonline, en bra app, du skriver ett ord och får samtidigt upp den som bild. Pictoonline kostar tyvärr pengar . Du ser hur det ser ut på bilden nedan.

kog streckIMG_4541

Funkisteater

Under cafekvällen hade vi  också besök av Teater Pero för att höra hur de arbetar för att få de elever som har svårt att fokusera, svårt att sitta still att känna sig inbjuden och njuta av teaterupplevelsen, Ett blogginlägg på Kulan. 

Skärmklipp funkis

Vill du se inbjudan till Pedagogiskt café och läsa om programpunkterna finna det här.

Som vi säger på Medioteket, Ju fler sinnen desto mer minnen!

/Elisabeth

För Pedagogiskt café gruppen

symbolen-för-kognitiv-tillgänglighet-stor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.