Förskolebarn, Tranströmmer och Fasadprojektioner

Så här fint blev det…

10:e december. Nobledagen. Nicolaigårdens förskola i Gamla stan. Decembermörkret viker undan för barnens bilder och Tomas Tranströmmers haikudikter…

/Andreas Meschke

Tramströmmer_2

 

 

Tranströmmer_5

Väggpoesi – Nicolaigården målar Tranströmer

Följ med på ett möte mellan barn, nobelpristagare, medeltida husfasader och digital teknik i Nicolaigårdens och Frida Wiktröms spännande projekt Väggpoesi…

Tid: 10: e december kl. 16.00-18.00

Plats: Skomakargatan 30, Gamla stan

Läs mer i Fridas inbjudan här…

Självklart hörde Du Frida först på Mediotekets eventdag för förskolan tidigare i höstas…

/Andreas Meschke

Väggpoesi_2

Väggpoesi på Förskolans Eventdag på Medioteket

Medioteket bjuder in till en heldag om nya arbetssätt och digitala verktyg i Förskolan.  Intressanta föreläsningar, spännande workshopar och ett nytt koncept för erfarenhetsutbyte pedagoger emellan. Vi kallar det Pree Meet… Blocka den 20:e november i kalendern.

Väggpoesi

Så här skriver Frida Wikström om sitt projekt Väggpoesi:

”Väggpoesi är en fasadprojectionsutställning bestående av verk som skapats av barn från hela Stockholm, på Nicolaigården, ett stenkast från Nobelmuseet. Verken reflekterar kunskap, fundering och reflektioner hos barnen som samlats under det senaste året kring temat Språk och Litteratur, under Södermalms satsning Läsa mera. Inför Nobeldagen har barnen utforskat dikter av olika Nobelpristagare i litteratur genom måleri, teckning och tryck. Verken har skall inför utställningen digitaliseras och presenteras som fasadprojektioner. Utställningen kommer att äga rum på fasaderna kring Nobelmuseet under Nobeldagen och förhoppningsvis hela vecka 50. Barnens berättelser och funderingar kommer även att finnas tillgängliga digitalt på Nicolaigårdens, Floating Pictures, Nobelmuseets hemsidor.”

Frida är en av våra fördragshållare under förmiddagens Chefsspår. Välkommen att anmäla dig!

Chefsspåret Tid: 9-12. Frukost från kl. 08.30

Workshopar för Pedagoger Tid: kl. 12.30-15.30

PreeMeet Tid: 16.30-19

Inbjudan Förskolans Eventdag

Foto av Frida Wikström
Frida Wikström

Måla på gården
Foto: Frida Wikström

 

Nytt IKT-nätverk för Chefer i Förskolan…

Som chef är du extra viktig när det gäller att driva IKT-utvecklingen. Därför erbjuder vi på Medioteket nu ett skräddarsytt nätverk för dig som arbetar med övergripande frågor i förskolan.

Digitala verktyg och nya arbetssätt

Mediotekets nätverk finns till för dig som brinner för IKT och vill introducera digitala verktyg och nya arbetssätt i förskolan. Både pedagogiskt med barnen och för effektivare samarbete och rutiner. PIM har betytt ett stort lyft för den digitala kompetensen i förskolan. Men hur går vi vidare med gemensamma krafter? Styrdokumenten är tydliga. Vi skall arbeta med IKT i förskolan.

Informations- och kommunikationsteknologi skapar nya förutsättningar för lärande och kommunikation. IKT är ett viktigt verktyg för utveckling av framtidens förskola. Det ställer krav på personalens kompetens och förskolans tekniska möjligheter.

Ur Stockholms stads förskoleprogram – Framtidens förskola

Innehåll

  • Workshopar i administrativa redskap
  • Extern föreläsare
  • Omvärldsbevakning
  • Erfarenhetsutbyte
  • Intressanta studiebesök

Vi kommer både att vara på Medioteket och göra intressanta studiebesök. Paus med fika ingår vid alla träffar. Första och sista tillfället bjuder vi på lite lyxigare frukost.

Tider plats och pris

Tid: 5 tillfällen x 3 timmar
Datum: 12/9 kl. 9.00–12.00,
  29/10, 28/1, 18/3 kl. 13.00–16.00
  22/5 kl. 9.00–12.00
Kostnad: 3 300 kronor/deltagare
Plats: Medioteket

Anmälan

Varmt välkommen med din anmälan till andreas.meschke@stockholm.se! Senaste den 15:e augusti . Antalet platser är begränsat, så vänta inte för länge…

/Andreas Meschke

Andreas Meschke  
Som chef är det viktigt hur du gestaltar din kommunikation… Knytiskonferens3
Spännande diskussioner som leder IKT-utvecklingen framåt…

 

 

Trevlig sommar!

Jag vill passa på att önska er alla en riktigt trevlig sommar med förhoppningsvis mycket sol, värme och mysiga grillkvällar.

Till hösten kommer jag att gå tillbaka till förskolan och alla underbara barn och fina kollegor. Sedan får vi se vad jag hittar på för äventyr framöver, det vet man aldrig.

Vill tacka Medioteket och alla fina kollegor som jag fått lära känna under det här året, hoppas vi ses snart igen!

Soliga hälsningar/ Maria

Festligt diplomseminarium på Nytorgets förskolor

Fick några fina bilder från Södermalm. Så här skriver förskolechefen Ragnhild Haglund…

”Den16:e juni på hade vi diplomering på Göta Ark. 23 pedagoger diplomerades. Vi tittade på PIM-ettor, PIM-tvåor och PIM-filmer. Alla olika och riktigt bra! Sen blev det diplom, rosor, bubbel och PIM-tårta! Riktigt festligt för Nytorgets förskolor. Nu är 32 av 40 pedagoger ”pimmade” på Nytorgets förskolor, ett hyfsat resultat tycker jag…”

Ja, Ragnhild, det håller vi på Medioteket verkligen med om. Ett riktigt bra resultat!

/Andreas Meschke


Helena Svantesson tar emot ros och diplom från Ragnhild Haglund. Södermalm_03
Diplomerade pedagoger från Nytorgets förskolor. Södermalm_02
Äkta hemlagad PIM-tårta från Nytorgets förskolor. Södermalm_01
Rosor och mousserande…

Sista diplomseminariet på Medioteket

PIM har betytt mycket för att höja den den digitala kompetensen i förskolan. Digitala verktyg som lärplattor och interaktiva skrivtavlor blir allt vanligare. Och med dem kommer nya spännande arbetssätt bland pedagoger, chefer, föräldrar och barn. Så här i PIM:s yttersta dagar anordnade vi på Medioteket ett sista diplomseminarium för våra chefer inom förskolan…

Tårta  film och IKT-diskussioner

Vi började med att gå in lite djupare på PIM-uppgifterna ett och två. Och hur de fungerar tillsammans med stadens nya mallar. ”Bra” kunde vi konstatera. PIM:s modell för tydlig och entusiasmerande kommunikation håller fortfarande.

Sedan var det dags att andaktsfullt förtära den absolut sista PIM tårtan. På Medioteket i vart fall… Gott och lite sorgligt på samma gång. Deltagarnas filmer var genomgående av hög kvalitet. Fina bilder från verksamheten och intressanta berättarmanus. Det blev många spännande diskussioner om förskolan, IKT och framtiden.

OBS! Du chef som ännu inte nått nivå tre. Du kan fortfarande lämna in uppgifter fram till den 25:e juni. OBS!

Vill du fortsätta att utforska de digitala verktygen och nya arbetssätten tillsammans med oss på Medioteket… I så fall rekommenderar vi varmt vår senaste katalog som är fylld med olika erbjudanden för dig som arbetar inom förskolan. Både som pedagog och chef. Väl mött i höst!

/Andreas Meschke

Diplomseminarium_2014-06-13_2
Glada deltagare, stolt examinator och den sista PIM-tårtan…

 

 

 

 

APP-tips för förskolan!

Har precis laddat ned appen Boksnok och är förväntansfull inför hur den kan fungera på förskolan. Skulle vara roligt om den funkar så att vi pedagoger kan läsa den som en vanlig bok fast på iPaden med projektorn inkopplad. På det sätter kan alla barn kan vara mer delaktiga och se vad som sker på bilderna utan att trängas om platsen och om vem som ska sitta närmast den pedagog  som läser. Sen kan man ju stanna upp vid en bild och prata om det som händer på bilden och hur olika man kan tolka en bild.

boksnok/Maria Vuoriniemi

 

 

PIM gala i Hässelby-Vällingby

Ett sextiotal medarbetare från förskolorna i Hässelby-Vällingby deltog den 11 juni i den sista Pimgalan. Galan inleddes med mingel och smörgåstårta. Sedan visades pimfilmer och det blev diplomutdelning. Filmerna visade bl.a. förskolornas arbete med NTA, Geocaching och Grön flagg. Fler filmer kommer att visas på arbetsplatsträffar och andra möten runt om i enheterna.

Examinatorer och PIM-samordnare avtackades. PIM-projektet är nu slut, men IKT-arbetet har bara börjat. En grupp har nu tillsatts som ska arbeta övergripande med IKT och NTA i stadsdelen.

BILDHV

O

Text: Malin Gyunda

Foto: Lisa Prembäck

Nicolaigårdens schackklubb

Följ med till förskolan Nicolaigårdens schackklubb. Kryp ned bland barnen och träna läroplanens olika förmågor. Logiska och matematiska likväl som rent mänskliga.

Som hur till exempel Du hanterar att bli schackmattad av en femåring…

Tack Frida Wikström för den här pärlan!

/Andreas Meschke

Schackklubben from frida wikström on Vimeo.