Bagarmossen är fortfarande okunniga i hur man lagar skolmat

Vi gratulerar kökspersonalen i Bagarmossen Brotorps skolor till en hedrande tredjeplats i tävlingen Årets skolrestaurang 2014. Och vi gratulerar alla elever och personal som får äta där.

Jodå, Jonny Lettisen, Johan Zeinow och de andra i köket på Bagarmossens skola vet fortfarande inte hur man lagar skolmat.

– Nej, vi lagar god mat, för oss finns det ingenting som heter skolmat, förklarar Jonny med glimten i ögat. Kommer du från ett restaurangkök för vuxna har du ofta med dig värderingar som du har nytta av i ett skolkök.

När hundratals hungriga ungar väller upp för trapporna till den gamla, någon luggslitna matsalen, kan de välja på två bufféer med sallader tillbehör och varmrätter. Ambitionspoäng för alla lappar och små skyltar som placeras ut innan serveringen för att barnen ska veta vad de lägger på tallriken. Så himla enkelt, så himla viktigt!

På Bagarmossens skola delar man upp uppgifterna i köket. Man är sju personer i köket; fyra av dem ansvarar för den varma maten, två för de kalla rätterna och en står i disken. Alla är utbildade i att göra specialkost.

– En säkerhetsåtgärd, förklarar Jonny som berättar att ingen har slutat i köket sedan han började för tre år sedan. Ett gott betyg åt kökschefen.

När det gäller uppdelningen mellan Jonny och Johan är det samma tydlighet. Jonny beställer hem varor, har kontakt med grossisterna, kommunicerar med skolledningen, går igenom innehållsförteckningen på mat som skickas iväg och ser till att alla skyltar och lappar kommer upp på bufféerna. Johan ansvarar för arbetet i köket och lagar all mat varje dag. Finns det någon man kan bli ännu bättre på? ”

– Absolut, säger Jonny.  Vi lagar all mat från grunden, det enda vi köper in är sylt, ketchup och buljonger. Ibland köttbullar. Det vi kan bli bättre på är att använda mer ekologiska råvaror. Det kan ju inte vara så svårt, eller hur?  avslutar Jonny.

Läs mer här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.