Grattis Carl Kronberg Bromma gymnasium – årets UF-lärare igen!

calle vinnerVid årets SM i Ung Företagsamhet fick Bromma gymnasium guld i tre kategorier :

  • Årets UF-lärare Carl Kronberg, Bromma Gymnasium, Stockholm.
  • Årets hållbara UF-företag: Upcycles UF, Bromma gymnasium.
  • FedEx Access Award: Neptun UF, Bromma gymnasium, Stockholm.

Bromma gymnasium säkrade även tre andraplatser, vilket ger gymnasiet fler medaljer än någon annan skola i landet.

Här följer juryns motivering till Carls utmärkelse:

”Med en enormt stark tilltro till sina elever och tydligt ställda krav tar Årets UF-lärare sig an sina elever och coachar dem till att sikta högt.

Läraren har ett brinnande engagemang, är snabbfotad och har en imponerande förmåga att balansera i det långsiktiga förankringsarbetet med att skapa fantastiska möjligheter i nuet.

UF-lärarens arbete utgår från den enskilda individen i klassrummet och sträcker sig genom skolan, till näringsliv och politiker. Läraren är kreativ och hittar även sätt att involvera lärare och elever bortom den egna skolans gränser. Årets UF-lärare tar hem titeln för 3:e gången!”

 

Hur kommer det sig att Bromma gick fram så bra just i år?

– Det här är femte läsåret som vi på Bromma gymnasium arbetar målmedvetet med ämnesutveckling inom entreprenörskap och Ung Företagsamhet. Under de här åren har vi sett stadigt förbättrade resultat i både de regionala och de nationella tävlingar som UF anordnar, men årets 14 medaljer på den regionala mässan är förstås mer än vi någonsin hade vågat drömma om.

Skulle det fungera utan tävlingsmomentet?

– Självklart är tävlingarna långt ifrån allt och många elever utvecklas oerhört mycket under UF-året utan att överhuvudtaget deltaga i någon tävling. Men jag tycker samtidigt att det är viktigt att skolelever får chansen att tävla mot varandra i andra sammanhang än idrott. För många elever blir tävlingarna ett starkt incitament att arbeta extra hårt med sina UF-företag vilket givetvis gynnar deras kunskapsutveckling. Tävlingskriterierna ligger dessutom ofta i linje med kunskapskraven på kurserna i entreprenörskap, vilket innebär att de senaste årens stora framgångar i tävlingarna ger oss som skola ett tydligt kvitto på att våra elevers resultat håller en hög nivå.

Vad betyder utmärkelsen Årets lärare för dig?

– Jag är först och främst väldigt stolt över att jag fick ta emot den här utmärkelsen, dessutom för tredje gången. Ung Företagsamhets regionkontor i Stockholm är väl insatta i hur alla vi nära 300 UF-lärare i länet arbetar, så att jag fick ta emot priset är en bekräftelse på att de ser det arbete som jag gör. Jag är obeskrivligt tacksam! Utmärkelsen innebär även att jag får en plattform att stå på för att fortsätta mitt arbete med att utveckla Ung Företagsamhet i Stockholm.

Vilken är din största utmaning just nu?

– När våra elever från Bromma gymnasium deltar i Ung Företagsamhets tävlingar möter de elever från andra skolor som ibland har givits avsevärt bättre förutsättningar för sitt UF-företagande av sina skolors huvudmän än vad jag upplever att Stockholms stad ger våra elever. Vi är visserligen flera framgångsrika UF-skolor i staden, särskilt Östra Real och Blackebergs gymnasium, men våra framgångar är helt tack vare skolornas eget arbete. Jag hoppas att mina elevers tävlingsframgångar i år leder till att nytillträdda skolborgarrådet Isabella Smedberg Palmqvist ser den stora betydelsen som Ung Företagsamhet har för stadens skolor och visar sitt stöd.

Mer bilder och information finns på Bromma Gymnasiums instagramkonto.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.