Uppmuntra tjejerna!

På onsdag är det Internationella kvinnodagen. Det är så sorgligt att det fortfarande är en viktig dag att uppmärksamma. Vi är inte ens i närheten av att vara i hamn när det kommer till kvinnor och mäns lika värde. Det blev tydligt i klippet från EU-parlamentet där en polske parlamentarikern Janusz Korwin-Mikke står upp och säger så här i mars 2017.

Källa: DN

mindre svagare aset

Inom IT-sektorn är saknaden av kvinnor uppenbar. Det har gjorts mängder med insatser för att förändra siffrorna och i undersökningen Unga kvinnor och IT från 2016 ser vi för första gången en liten ökning av unga kvinnors intresse för IT-relaterade yrken.

  • Andelen kvinnor som intresseras sig för en karriär inom IT ökat från 36 till 48 procent jämfört med föregående år.
  • Andelen svarande som känner att information/reklam för IT-jobb och IT-utbildningar är riktade till dem har ökat från 4 till 8 procent.
  • Andelen svarande som anser sig ha sämre karriärmöjligheter inom IT än män har minskat från 50 till 48 procent.
  • Andelen svarande som uppger att de inte jobbar med IT idag, men som skulle kunna tänka sig att göra det har ökat från 36 till 38 procent.

Jag har två konkreta förslag på hur vi kan jobba för att utjämna siffrorna.

1. Uppmana tjejer i åldrarna 11-15 att anmäla sig till TEKLAfestivalen som går av stapeln på KTH 22 april. Det brukar vara ett högt söktryck, så det finns ingen garanti att man kommer med, även om man anmäler sig. Om det blir många besvikna elever, ordna en egen Teklafestival på skolan.

2. Arrangera Geek Girl Mini på skolan. Det går att göra på många olika sätt; på fritids, som fritidsklubb, som helt avskiljt från skolan, som elevens val, som del av den ordinarie undervisningen, regelbundet varje vecka, eller som ett engångstillfälle. Testa! På hemsidan geekgirlmini.se finns tips för att komma igång och tips på 20 olika aktiviteter att göra. Självklart funkar aktiviteterna lika bra med blandade grupper, eller bara med killar. Tyvärr verkar det dock vara svårare att få tjejer att komma till programmeringsträffar med mixade grupper. Jag har aldrig haft svårt att få med tjejer till geek girl mini. För den som vill kan jag dessutom bidra med snygga stickers till tjejerna, om ni vill testa mini-konceptet (gäller hela landet, inte bara Stockholm).

Print

/Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.