Dags att söka till högskolan!

https://www.flickr.com/photos/karenbaijens/ By Karen Baijens

I morgon, tisdag 18 april, är sista dagen för att ansöka till kurser på högkola och universitet. Jag blir alltid lika sugen varje termin och jag vill gå massor av kurser. Förra terminen såg jag fram emot att få läsa in behörighet i teknikämnet, men kursen jag hade blivit antagen till, blev inställd på grund av för få deltagare.

Än så länge finns ingen kurs i programmering speciellt för lärare. Jag hoppas verkligen att det kommer inom kort. I väntan på det kan jag rekommendera en introduktionskurs till programmering. Jag gick denna trepoängskurs på KTH. Kursen är framtagen för att vara förberedande för studenter som ska läsa programmering och ger en bra grund i vad det handlar om. Nu är det fem år sedan jag gick kursen, men jag har rekommenderat den till många som varit lika nöjda.

Vid en genomgång av kursutbudet på antagning.se fastnade jag för dessa kurser som samtliga är på 7,5 poäng, distans och utan krav på annat än grundläggande behörighet:

Programming in C# på Malmö högskola

Introduktion till programmering och C# på Luleå Tekniska Universitet

Grundläggande programmering i C# på Högskolan Kristianstad

Programmering i Java på Högskolan Kristianstad

Programmering i C på Högskolan Kristianstad

Strukturerad programmering med C++ på Linnéuniversitetet 7,5 poäng, distans och inga förkunskaper behövs.

Jag tycker inte det spelar så väldigt stor roll vilket språk man väljer att lära sig som första språk. I introduktionskursen från KTH används Python, som har blivit det vanligaste språket i grundskolor runt om i världen. Tyvärr kryllar det inte av Pythonkurser på våra högskolor och universitet som synes. Jag tror ändå att det kan vara mycket givande att gå någon av kurserna listade ovan. Jag kan inte garantera innehållet i dem, men jag hoppas att våra högskolor och universitet håller någorlunda hög standard.

//Karin

2 kommentarer

  1. Cecilia Göransson, 18 april 2017

    Det finns faktiskt en kurs för lärare på 7,5 hp, på Södertörn. Den tar upp grunderna inom programmering o har ett tydligt perspektiv på användning de tidiga skolåren (F-6). Studenten får träna på olika former av programmering såsom kod- och blockprogrammering. Under kursen diskuteras och praktiseras programmering utifrån skolans styrdokument. Till exempel behandlas koppling till olika ämnens kursplaner.
    Kursen ges på kvartsfart HT 2017 v 35-02. Fem obligatoriska och examinerande träffar ingår.

    https://www.sh.se/p3/ext/content.nsf/aget?openagent&key=sh_course_page_1575%C3%96V

  2. expandtalk, 16 maj 2018

    Det borde finnas flera olika typer av programmering och kurser för lärare som inte bara handlar om C programmering och Java – vilket är rätt svårt och långt ifrån alla kan lära sig. De borde stärkas hur man bygger webbsidor, hur man syns på nätet och gör affärer på nätet och sökmotoroptimering, en kring hackaton och att få barn att samverka och hur man får dem att jobba med logik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.