Trygg och stolt

Jag har aldrig kramat så många elever, som efter att jag började med formativ bedömning. Jag har aldrig sett så många elever i ögonen och känt ett äkta samförstånd, för vi har varit stolta tillsammans.

Jag har aldrig haft så många stunder av gåshud över inlärning, så många aha!-utrop, så många high-five, så många konstruktiva diskussioner. Jag har aldrig pratat så ärligt med elever som efter att jag började med formativ bedömning.

Och ändå ser många på bedömning som något hårt, svårt och dömande. Något som stämplar elever, som pressar och stressar dem. Som man är rädd att satsa på. Jag håller inte med om det en endaste sekund.

Till dig, elev, som läser detta, vill jag säga följande.

Jag önskar dig en trygg skolgång, där läraren litar på dina förmågor. Där du kan utveckla precis vad som helst, bara du förstår vad, och hur du ska gå tillväga. Där din lärare säger att smart, det är inget man föds till, det är något man blir. Där din lärare föregår med gott exempel, och själv lär sig något nytt om inlärning, och vågar testa sig fram. Där din lärare anstränger sitt intellekt till det yttersta, för att kunna känna sig stolt och trygg i klassrummet.

Precis som du.

God jul, och ett gott tryggt år.

5 kommentarer

 1. Ina, 12 december 2012

  Jag önskar att du hade varit min lärare när jag gick i skolan. Du är grym!

  • Tommy Lucassi, 13 december 2012

   Tack!

 2. Eva-Cecilia, 18 december 2012

  TACK, för det här! Jag har en dotter som har supersvårt att lära sig multiplikationstabellen, trots upprepade läxor… Kanske kan detta vara ett sätt för henne att träna, även om det kommer att ske hemma :).

 3. Eva-Cecilia, 18 december 2012

  Ojdå, kommenterade viss på fel post… Nåja, du förstår säkert ändå ;)

 4. Martina Abrahamsson, 20 mars 2013

  Helt fantastiskt! Jag slänger mina förbaskade multiplikationstest. Genast!
  Tack för att du delar med dig! Jag delar vidare!

  /Martina, lärare på svenska skolan i Nairobi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.