”Wikipedia är nördarnas marknad”

– Jag tror att Wikipedia kan hjälpa till att utveckla elevens kreativa skrivande, säger Ylva Pettersson, lärare och administratör på Wikipedia. På SETT avslöjade hon också vilken artikel som får folk att bli ”djävulskt osams”.

Ylva Pettersson är lärare på Katedralskolan i Skara, administratör på Wikipedia på svenska samt styrelsemedlem i Wikimedia Sverige. Hennes föreläsning om Wikipedia bakom kulisserna lockade fullt hus.

Hon får ofta frågan om Wikipedias pålitlighet. Ylva Pettersson svarar med att jämföra Wikipedia med Nationalencyklopedin, NE, som till skillnad från Wikipedia saknar källförteckning. Det gör att tveksamheter på NE, som hon visar exempel på, i princip inte kan kollas upp eller ifrågasättas.

Det är därför det alltid är viktigt att ha de kritiska glasögonen på, oavsett vilket uppslagsverk man använder, säger hon.

På Wikipedia pågår det en ständig diskussion om innehållet bland administratörer och andra användare. I vissa fall övergår diskussionerna i storgräl. Inte om politik och religion som man kanske kan tro. Nej, en av de artiklar det bråkas mest om är den om chokladbollen. Där går folk in och ändrar i texten varje dag.

Men den artikel det bråkas allra mest om på svenska Wikipedia är, lite otippat, den om Löfstad Slott.

Det är den artikel som lockar flest krigare. Folk är djävulskt osams. Det finns hundratals sidor med argumentation i anslutning till artikeln, säger hon.

Vad handlar då bråket om? Jo, huruvida Löfstad slott ska skrivas just Löfstad slott eller Löfstads slott.

Det är visar tydligt att Wikipedia är nördarnas marknad, säger Ylva Pettersson, som räknar in sig själv i den skaran.

De som skriver flest inlägg på Wikipedia är högskolestudenter och pensionärer. 90 procent är män.

Män kanske har en starkare ”messerschmittgen” än kvinnor, gissar Ylva Pettersson.

Vad kan pedagoger ha för nytta av Wikipedia i skolan?

Jag tror att Wikipedia kan hjälpa till att utveckla elevernas kreativa skrivande genom att till exempel skriva egna artiklar eller varför inte en bok på Wikibooks. För de små barnen finns Wikimini, säger hon.

Läs mer om Wikipedia i artikeln Delade meningar om Wikipedia i skolan, där finns också tips för pedagoger som vill börja använda Wikipedia i skolarbetet.

/Birgitta Wiberg

1 kommentar

  1. TJ, 4 februari 2017

    Att skolbarn ska kunna gå in och ändra på Svenska Wikipedia kan man bara glömma med administratörer som är så snobbiga som de är. Skriver du om för mycket är det ”irrelevant” som om att Wikipedia hade en maxgräns. Dessutom tror sig administratörer sig veta bättre än lokalinvånare eller personer med direkt erfarenhet av ämnet.

    Testa själv att skriva något om någonting som du har unik kunskap om och du ska se att inom en timme har en administratör tagit bort allt, även om du har källor.

    Attityden hos administratörerna är också allt annat än förstående för nybörjare och knappast lämpligt för barn som vill testa ideologiskt arbete.

    Istället rekommenderar jag den Engelska sidan som är betydligt bättre på att kontrollera sina administratörer mot maktmissbruk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.